Friday, August 19, 2011

mee hailam perghhhh....!!!

salam korang...amacam pose....ok tak...harap-harap oklah hendaknya...kalo tak ok sila terjun katil sekarang...dah beso panjang masih culas nak pose...tak baik tau...budak tadika pon larat je nak pose ni kan plak korang yang dah tua bangka tu kan...

oklah...last weekend my mil balik jek kedai tunjuk aku mee kuning...hah nah...masak la apa patot mee nih....mak aihhhh....gigil akak taw...punyalah fenin nak masak apa....akak godek-godek peti sojuk bahan-bahan yang nak masak mee...takkan nak buat mee goreng je wok..aritu akak baru je wat mee goreng....kali ni mee lain plak la kan...jatuhlah kredibiliti akak...masih nak berlagak gittew kan....

akak godek-godek peti sojuk jumpa la lebihan bahan-bahan buat tomyam aritu...terus je otak akak berbunyi...tingggggg.....buat mee hailam sudey...sorry la akak tak tepek gambo...korang google jelah cemana rupa mee hailam tu cemana....takkanlah korang tataw mcm mana mee hailam tu kan....pergi terjun tingkap skang

ok akak nak kongsi resepi mee hailam mudah akak...pose lg seminggu je...sempat je nak buat wok oiii...bukan payah....resepi akak mudah jek....meh sini akak ajorkan...

bahan-bahan :

mee kuning sebungkus (nak kuey tiow, bihun pon voley)
ayam/udang/daging/sotong (potong kecik-kecik....agak-agak la nak pakai banyak mana)
bawang sederhana besar (dikisar)
bawang putih (dikisar)
cili kering blend (cili boh pon boleh tp kureng sedap)
sayur kailan/sawi
kobis bunga 
carrot
anak jagung
buah tomato
sos tiram
kicap pekat
kicap manis (kicap makan)
sos cili
sos tomato
tepung jagung
air
kiub ayam

cara-cara masak :

1. tumis bawang merah ngan putih yang dikisar tadi sehingga naik bau....
2. masukkan cili kering blend....
3. bila cili dah agak masak masukkan 4 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili, 2 sudu sos tomato, ayam/daging dan 3 cawan air...biarkan air mendidih seketika....(utk daptkan stok ayam...kalo ayam/daging nak rebus dulu pon bleh...air jangan buang boleh guna utk buat stok)
4. lepas air dah mendidih dan agak kompiden dengan kesebatian bahan-bahan masukkan udang/sotong.
5. bila udang nak nmpak kemerahan campakkan bunga kobis...batang sawi/kailan, anak jagung, carrot...(potong2 la ye..jangan ko masuk seketul-seketul mcm tu)
6. ok dah setel masukkan 3 sudu kicap pekat dan kicap manis ikut suka korang....lepas tu masukkan kiub ayam...kiub ayam bukan masuk seketul mcm tu...amik skit je...mcm korang buh garam/gula dlm masakkan...tanak kiub ayam rosakkan rasa kicap tu
7. lepas dah ejas masin, manis kuah masukkan 1 sudu tepung jagung yang dibancuh dengan setengah cawan air..lepas tu bleh la masukkan daun sayur sawi/kailan dan buah tomato td...
8. kalo nak buh telur pon boleh tanak pon takpe...lepas tu masukkan mee....mcm akak tak masuk mee dalam kuah....rebus mee asing...nnti mee kembang tak sedap....
9. taburkan bawang goreng, daun sup dan perah sedikit asam limau untuk menaikkan rasa mee hailam tersebut....


macam ni lah rupanya.....gambo ihsan google...

mudah kan....aci campak-campak je kan....ok pegi masak skang....bukan susah pon kan....

2 comments:

  1. akak,nk tnya soalan ni.

    camne nk ejas2 rasa manis masin tu time2 bln pose ni?ahaks!

    ReplyDelete
  2. aiseh akak lupa plak pose...pandai-pandai la ejas ye dop....main agak-agak jelah

    ReplyDelete

aku menulis korang mengomen...!!!