Wednesday, August 24, 2011

petai

gambar ihsan google


alop korang....apa cer...mesti skang tgh bertungkus lumus siapkan persediaan berhari raya kan....buat kuih raya lah..kerepek lah...menjahit baju atau langsir lah, kemas rumah lah... yelah nak beraya tetamu ramai yang datang...mesti nak semuanya kemas dan cantik...tak semestinya perlukan yang baru ye dok....janji sedap mata memandang.

ok berbalik pada tajuk...korang suka petai....aku dulu tak suka...tapi beberapa tahun lepas...tergigit petai koooo....eh....rupanya sodap petainya walaopon baunya....hazab...aku kalo makan petai tak makan mcm gambo kat atas tu mentah-mentah aku makan yang dimasak macam sambal tumis udang tu...perghhh....tp selalunya aku makan tak banyak 2-3 bijik je...jadiklah....

satu lagi aku suka petai kecik-kecik tu...tu mmg peberet orang panggil petai belalang...korang taw...jap akak tepek gambo


hah ni lah rupanya....gambo insan google jugak...sedap neh...kat kampung aku kat perak banyak menda alah neh...buat sambal tumis makan ngan nasik panas....perghhhhhh.... yang ni takpe makan banyak....baunya ade tp kurang hazab... tapi sayang la sakng ni petai ni dah pupus uols....nenek aku cakap dikerjakan dek kera...oiii...kera...makan petai gak ke.... kadang-kadang aku nampak pokok die tepi-tepi jalan..kesian...petainya dan kering layu...nak amik kang takut bertuan...hah tu dah kira mencuri...tapi sayang la...nikmat taw makan petai belalang ni...tayah lauk lain dah...

ok...membebel pasal petai ni...akak nak kongsi resepi udang masak petai....akak bukan pakar memasak tp akak pemasak simple yang pakar...simple-simple pon wok sekalian kenalah sedap...cukop garam gulanya...jangan katakan simple ko masak lebih kurang jek kan...hazabbb sangat perangai ko kan...ok usah banyak bicara mari kita tgk bahan-bahan dan cara memasak udang masak petai simple cara kak jelly

bahan-bahan :

udang (ikut suka mu nak banyak mana)
petai (pon ikut suka...tp jangan la banyak sangat...sepapan...dibelah dua)
3 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
bawang besar dipotong bulat
cili kering yang diblend (cili boh pon ok)
air asam jawa
sos cili
air
garam
gula

cara memasak :

1. mula-mula panaskan minyak dalam kuali...lepas tu tumiskan bawang merah dan putih yang dikisar tadi sehingga naik bau.
2. lepas tu masukkan cili yang diblend lebih kurang 4 sudu atau lebih...ikut suka rasa nak pedas bubuh la banyak-banyak...tumis sehingga cili blend sudah agak separuh masak...
3. selepas tu masukkan air asam jawa, air putih secawan dan 2 sudu sos cili...masak sehingga nmpak kuah nampak agak pekat
4. masukkan petai dan biarkan seketika...(dalam 2/3 minit gitu)
5. lepas tu bolehlah masukkan udang, bawang potong
6. ejas rasa sambal dengan garam dan gula...akak skang garam kene buh last...sbb akak pakai garam beriodine....klinik yang bg baik utk ibu mengandung katanya...jangan masak udang lama sangat...karang keras udang tu...bila tgk dah kemerahan dan korang agak-agak udang tu dah masak bolehlah dihidangkan di dalam pinggan dan dimakan bersama nasik putih yang panas...perhhhh....


ni pon gambo akak google neh....akak kalo masak memang asik lupa je nak snap gambo... hah apa lagi sila cari petai skang untuk dibuat makan berbuka karang....akak dah merasa...korang bila lagik....

No comments:

Post a Comment

aku menulis korang mengomen...!!!