Saturday, January 29, 2011

gigihnya meeting smpai malam

ye meeting yg dibuat agak jauh..tepeng... baru jek aritu jejak kaki kat tepeng skang neh jejak lg. aku tak buat projek ni just temankan my office member a.k.a anak bos a.k.a bakal bos...byk tu a.k.a. tp aku tak kesah le weii leh la jenjalan. 

so terkulat2 la aku kat bilik meeting sbb aku tak taw sgt skop kejanya. mmg keja yg sama aku buat tp berlainan daerah. jd kepala aku pon penuh ngan image tanda tanya. takpelah sekurang-kurangnya aku dpt pengalaman sket. tak buat keje tp aku dpt taw skit skop serta cara kerja yg dibuat oleh others consultant so aku bleh la buat rujukan. org kata jauh perjalanan luas permandangan. meetingnya sampai malam pulak tu.. sbb esoknya bleh balik...sbb ada slot yg dah dianjak pd ari nih. so byk jimat masa (jimat mende weiii..smpai ke malam metingnya)..baru jek plan nak pusing2 tepeng waktu malam...huhuhu...tp takpe boleh balik awal sket...esoknya rumah jiran aku nak kenduri...oh ye sebelum balik kami plan mahu jalan2 zoo taiping...harap2 menjadi

*** sejuknya ekon dlm bilik meeting ni weiiii..~~~~

Thursday, January 27, 2011

kesah hape haku..

dapat komen kutuk aku yeay...! aku tergelak plak..kelako la ko neh..maleh la aku nak sentap2.. gasak la ko nak bilang ape pon aku gemokkah aku hodohkah..itu aku punya hal lah...tak berkaitan pon dengan kamu. takpelah kamu cantik/ensem kamu kurus mcm super model itu telah dianugerahkan kepada kamu. alhamdulillah...semoga hati kamu pon cantiklah seperti orgnya ye...


benda2 ni adelah benda biase dalam kehidupan kita, caci maki, umpat keji, kutuk mengutuk. takmo la berlagak maksum seolah2 aku ni baik bebeno..mcm la aku tak kutuk org, tak umpat org...kdg2 sengaja atau pon tak. sbb tu aku ckp benda ni benda biasa. kdg2 tu bila kita tgk seseorg yg tak kena kat mata kita boleh le meluncur ayat...eiii..die ingt die cantek sangat ke pakai mcm tu...hah..mcm tulah contoh..sama ada lansung atau tidak lansung. tapi kalo dah disamakan mcm binatang tu melampaulah ye..sbb setiap org tu ade nama mak bapaknya..cer kalo org ckp ko...eii...idong ko mcm vavi...ko mesti sentap kan sbb ko ade bin atau bintinya..mane leh suka suki ko samakan org mcm binatang. so kdg2 kita dah rasa kita cantek tp tak dimata org..kita dah rasa yakin ngan diri kita tp ade kurangnya di mata org. sbb hati manusia lain2. kita tak boleh puaskan hati semua org. cara berpakaian seseorang jugak mcm tu. tp mata aku mmg sakit sket la kalo yg suka seksi meksi tu. aku sedang berubah ke arah yg lebih baik. insyaAllah niat aku baik, dan aku buat ni semata2 kerana Allah..ye itu mmg silap aku..tp aku akan belajar dr kesilapan.


aku takmo la jadi manusia yg tipikal...sket2 nnti kene kutuk..xpelah nnti pahala dpt kat aku,
owh tidak2, pahala aku bukan bergantung pada manusia, pahala dosa aku ditentukan oleh Allah yang dicatatkan oleh malaikat. aku pon taknak ckp..eleh yg kutuk2 tu pon mcm lawa...owh tidak2 jugak..sbb saya taw kamu lawa/kacak sbb tu kamu kutuk yg kurang adenya nih..ye dok...so, bak kata lec aku dulu en Mat Zin... ikut suka mu la..


sedangkan ramai org cantek di luar sana pon diumpat dikeji apetah lg huduh mcm saya ni ye dok.. so no hal lah..err...kamu yg cantik/ensem itu terima kasih la diatas komen serta kesudian jenguk blog aku yg nan hado nih...time kasih la ckp mcm tu at least menimbulkan kesedaran kepada aku...owh insafnya aku...semoga Allah mengampunkan dosa2 aku..ko mintak ampun sendirilah ye...



*** dipetik dari kata2 audrey hepburn - You can tell more about a person by what he says about others than you can by what others say about him



Wednesday, January 26, 2011

mood jiwang of the karat

arini saya berada dalam mood jiwang karat. so saya tepek satu video untuk menggambarkan betapa jiwang karatzzzznya aku. aku suka la lagu BCL neh. (sebenarnya saya tade idea mahu tulih ape jd saya taruk video saja). 

lagu ni ditujukan khas buat tunang tersayang (oh puhlissss lah). dengar lagu ni hayati liriknya.  saya tak reti la nak gubah2 bahasa jiwang karat romantika de amor. cukup sekadar meluahkan dengan lagu...


BCL - Karena Ku Cinta Kau


Jika ada yang bilang ku lupa kau
Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku tak setia
Jangan kau dengar

Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau

Jika ada yang bilang ku tak baik
Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku berubah
Jangan kau dengar

Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau
Kau

Reff:
Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Ku lakukan yang terbaik yang bisa ku lakukan
Tuhan yang tahu ku cinta kau

Jika kau tak percaya pada ku
Sakitnya aku
Jika kau lebih dengar mereka
Sedih hatiku
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau
Kau

Back to Reff:

Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Kau tahu ku juga ingin denganmu
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Ku lakukan yang terbaik yang bisa ku lakukan
Tuhan yang tahu ku cinta kau


*** semoga kita dipanjangkan jodoh..aminnnnn

Tuesday, January 25, 2011

fb versi kelate

hahaha..lawak la aku dpt mende ni. ni nak kredit kat sapa pon aku tataw la. aku cedok dr forum cari kat bahagian lawak jenaka. cer korang pikir kalo ade fb bahasa melayu yg ade pelbagai dialek nih..mmg la beh..


 nah hambikkk...mu...guane fb kecek kelate

*** sape la yg terlebih rajin ni eh

Monday, January 24, 2011

mee udang kole sepetang

nyummm..nyumm..walaupun dah lama masih terasa kesedapan mee udang di kole sepetang (kuala sepetang). kole sepetang ni dulu dikenali sebagai port weld. tempat nelayan dan kawasan bakau. abih sajork kita melawat muzium Ngah Ibrahim, perut terasa lapo apa lg yg sedap kat kole sepetang kalo bukan mee udang ye tak.? ok kita zoom ke kole sepetang denga bau yg masih lg kepam..ah pedulik jnji perut yg lapo diisi..


kita makan mee udang kat salleh stall..kedai yg glemer tu penuh la org..tak kira la makan kat mana jnji mee udang. kat sini pon sedap gak...


teh ais yg sejuk dan nyaman


mee udang yang enak


peh..banyaknya udang...aku yg dok upload gambo ni pon menahan air liur dr meleleh...ahahah...terkenang-kenang lg mee udang neh...sedapppppp nya. (ekspresi melampau menggambar kesedapan).. tp series la sedap. udang pon fresh jek


makan mee..tinggalkan udang..udang last sekali kita makan. payah la nak makan mee nak kopek udang..makan mee lelaju untuk makan udang seterusnya. aku kenyang udang jek. bapak sedara aku dok sedekah udang kat aku...uhhh..kenyang..sedap..

peh abis makan, perut pon kenyang, hati pon senang, jiwa pon tenang kita pulang lah kerumah. dari plan hanya nak naik bukit udah smpai ke kole sepetang makan mee udang. mmg penuh ngan aktiviti tanpa mengeluarkan sesen pon...ehehehe..semuanya ditanggung beres


kesian laporan saya dari kedai mee udang kole sepetang

Friday, January 21, 2011

si busok

sape yang busok tu ngaku cepat...ehehe..akak wangi ye baru mandi..bau dettol lagik. ni nak citer my bebeh yg berlambak-lambak kat umah tu..dah beso panjang dah deme nih. tp skang dah kurang, ade yg mati, ade yg dah kene kidnap, ade yg di yg dah di adopted. mari kita lihat sape yg keneeeeee....


tadaaaa.....

budak kecik ni ade mcm2 nama, rabbit la, montek la, jahat la, si gemok la. aku panggil die rabbit bukan ape die ni pesen kalo berjalan tu mcm melompat, mcm arnab. montek tu merujuk kepada gemok dan bulat. adik aku panggil die jahat sbb die ni kalo kene pegang mane leh dok diam...keje nak menggigit jek



payah beno nak amik gambo budak nih..tak reti nak dok diam


tengah menggaru



susah betol la nak amik gambo die ni..last2 aku tangkap die nak amik gambo..pon dok menggigit2..geram aku..tp budak kecit ni tak lama ngan kitaorg..ade org nak amik dah. kitaorg pon bg la..rumah aku ni dh byk sgt kucing..takot tak terjaga. biorlah org yg amik die ni jaga die elok2. kadang2 die ni manja jugak..panggil je nama die..menggedik la die... rindulah aku nnti kat si busok neh kalo tuan baru die ni amik die...nak bg ke tak...ahahaha

Thursday, January 20, 2011

kota ngah ibrahim (part2)

baiklah murid2..ari ni kita sambung lg pelajaran bab dua kita mengenai kota Ngah Ibrahim. moh le weiii kita pg muzium...tgk bahan2 bersejarah. best wooo.. pehni aku nak terjah muzium mana lak..ater...muzium pekan, pahang tu dah siap renovasi ke belom. nak jugak menjenguk. ok kita smbung balik. kali ni kita jenguk bahagian atas muzium dan jugak sekeliling muzium. ok mari kita enjoy...

tangga naik 

selow2 jek aku naik tangga ni..takot reput..padahal elok jek..yelah aku naik selow..kang byk benda plak yg aku terkujat. dlm hati2 pon aku masih terkejut jugak...cisss...


tangga jugak lg tp amik dr bahagian atas


ni ape ye..aku pon tak ingt

tp kat bahagian atas ni aku hangin betol la..bleh plak memory camera aku full...ampes sungguh..terpaksa aku delete gambo2 dlm tu...aterr ade gak gambo dh transfer masuk pc tak reti2 la nak delete ke..tak pon cut and paste jek..dh jd satu keje nak mendelete.. dh la bebudak ni tinggal aku sensorang terkontang - kanting kat situ. pehtu aku tak sempat nak baca info2 yg ade sbb bz mendelete. amik gambo pon tak..






ni plak bilik tido Ngah Ibrahim. cantik..aku suka. penuh dengan barang2 antik. katil tu pon aku rasa nak angkut jek bawak balik. kalo la buleh kan. gobok tu pon aku minat, pemain piring itam pon..isk...mmg antik dan terjaga la...




ni rasanya mcm penghadang tu...cantik..berukir-ukir


kat bilik ni ditempatkan alat2 senjata yg digunakan zaman dedolu


perisai perang..eh...org panggil apa nih..perisai la kan?


pedang


keris 


alat untuk menulis


gambar tu menunjukkan mahkamah. mungkin pejuang yg menentang inggeris yg membunuh J.W.W Birch dibicarakan disini


ni gambaran yg menunjukkan rumah Ngah Ibrahim ni penah dijadikan sekolah. patung2 ni lah aku rasa mcm mata dorang meliar tgk aku...


ni pulak pejabat inggeris, setelah Ngah Ibrahim dibuang di Pulau Seychelles (mcm ni kot ejaan die) tanpa dibicara.


ni pulak pejabat Ngah Ibrahim (itu pon kalo aku tak silap)


beranda kat bahagian belakang muzium...syok kalo dpt amik angin kat sini smbil minum teh makan sukun goreng..pehhh



permandangan di luar muzium



yang ni pulak makam Ngah Ibrahim. kisah Ngah Ibrahim ni sedih jugak. yelah beliau boleh dikatakan sebagai pejunag bangsa, pejuang menentang Inggeris. beliau seorang yang kaya tp semasa akhir hayat beliau, beliau hidup dlm keadaan sensara. sudahlah dibuang di Pulau Seychelles..pehtu kene pindah plak kat Sarawak pehtu dibawak ke Singapura sebagai seorang tahanan. Beliau meninggal di Singapura, dan pada tahun 2006 barulah jasad beliau dibawa pulang dan ditanam di halaman rumah beliau. 






kat luar ni ade perigi.. ade dua perigi kat luar ni..satu untuk mandi satu untuk bekalan air minum.. rumah Ngah Ibrahim ni ade menara kawalan...tp dah runtuh..tp tangga masih ade lg...

itulah sedikit sebanyak info dan gambo yg dapat aku kongsi untuk tatapan semua pasal muzium Ngah Ibrahim nih. kalo free tu dtg la sini. masuk tak kene bayor pong. sesambil pg kole sepetang nak makan mee udang ape kate singgah sini dulu... baru syok nak makan mee udang ye dok..?



ok...last destination bersambung selepas ini


*** AL-FATIHAH buat Ngah Ibrahim dan pejuang menentang penjajah yang lain. semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. aminnnn.....

Wednesday, January 19, 2011

ah..ah...tak tahan..!!!

oi tajuk...tak tahannnnn...ape yg ko tak tahan tu...??? hah korang ingt ape tak tahan. gatal bebeno ke aku nih..bukannn...bukannnn.. aku ni tak tahan la... ingtkan dah pulih dr ketagihan rupanya tak jugak. ingtkan dah insap..rupanya masih seperti dulu... apekahhhh... jangan salah paham bukan aku wat mende tak elok..mende elok lah...(bagi aku elok lah). mak aku pon dah penin nak nasihat mcm mane...ape leh buat dah hobi.

minggu lepas aku pg teman akak opis aku kekononnya die nak cari baju wat pg keje kat ecm. aku pon teman la.. tak sangka aku terjebak sama. ingtkan nak berjimat cermat. ok cek purse.. oh ade rm10 je...selamatttt... tapi kusangkakan panas smpai ke petang..tak dan pagi dah ujan. nape la kaki aku gatal sangat pg parkson..

tak tahan la aku. comel sangat. belek punya belek..terasa berdebar2, nnti kalo tak beli kang teringat-ingt...rindu..lalu dengan air liur meleleh aku kuorkan duit...pehtu..tadaaa....









my new bebeh

mmg la handbag ni biase jek..jenama pon biase jek unlimited exchange namanya..tp ade jugak la jenama, bukan beli kat kedai cikai2 beli kat parkson tu...ade diskaun 50%. aku mmg dah lama aim beg cengginih akhirnya aku berjaya jugak memilikinya. nak beli hok chanel mahal bebeno..takkan nak beli hok pelesu plak. tu menipu diri sendiri tu. memula aku nmpak kaler ijau la..target nak beli hok ijau tu..tp rupanya ade byk kaler, kaler itam ade merah ade, hok kaler aku beli ni pon ade...tp yg merah syang la takde reben. die ade byk design tp aku amik yg reben nih...nmpak kiut (beg..bukan aku taw). so tanpa rasa bersalah aku beli gak la beg nih. bukan bazir pun. aku pakai la. wat pg detim, pg kenduri, jalan2 tgk wayang. kang ade fungsi tu. takdelah aku ngusung beg itu la wat pg keje, itu la wat jalan,khennnn...






ok la ade dust beg lg tu. lama gak aku tak mmbeli handbag ni. last masa nak dekat raya aritu. pasni pong dapat gak handbag baru...sabo yek..tak lama jek lg... dah cop dah nak yg mana. takdok la smpai designer handbag. bukan org kaya pong. cukoplah yg bese2 jek.. beg aku yg byk2 dlm gobok pon aku dh agih2kan kepada mereka yg sepatotnya, sbb beg2 tu pon semua elok lg..aku jaga bebaik... huh pueh ati aku...


beg chanel idaman yg tak ku mampu beli T_T


Tuesday, January 18, 2011

halwa telinga

korang mesti kadang2 kalo masa wat keje ke, msti dgr lagu kan. sama ada dr radio atau pon lagu2 yg korang donload dr intenet. ada jugak yg gemar dengan bacaan ayat2 suci bg menenangkan jiwa. 

kalo aku wat keje kat opis ni aku mesti dgr lagu peberet aku la.. kalo tensen2 pon nak kene ade lagu yg menaikkan semangat aku untuk wat keje sambil chilla...(ape ko ngarut ni bedah?) yelah lagu2 yg kalo ko dgr pehtu rasa ko happi kan... so inilah lagu saya masa kalo keje rase mcm nak cekik jek sesape yg ade kat sekeliling aku. (pada hal kak keje ko bukan tensen sgt pong). saje nak kongsi..ape salahnya khennnnn....!!!!!!!!


keong racun

video

syok woooo...layan dangdut sekali sekala...video penyanyi asal aku tarak...dpt hok ni pon oklah..kelako jugak budak 2 org neh...eh tp pebende keong tu...kalo ah keong tu taw la aku




*** sometime we need to pamper ourself

kota ngah ibrahim (Part 1)


ok..pengembaraan selepas berasa sendu dan syahdu kat air terjun sbb tak dapat mandi adalah ke muzium Ngah Ibrahim.memula aku tnya pak sedara aku..'kole sepetang kat mane?' die ckp tak jauh pun dr sini (bukit larut). aku tnya lg ade ape kat sane?. ade muzium ngah ibrahim. nak pg ke? tnya pak sedara aku...aku pon jawab. nakkkkkkkk. so, moh la kite ke muzium ngan ibrahim atau namanya yg dikenali sebagai kota Ngah Ibrahim. so kita pg sini ngan bau kepam sbb tak bawak baju salin pas panjat bukit...gamble sudeyyy...




ok masuk ke kota Ngah Ibrahim ni adelah percuma ye..tak payah bayor sesen pong.




memola sampai korang akan disambut ngan meriam kat depan muzium neh.


ok aku citer sket pasal Ngah Ibrahim nih lah. masa sejarah dulu ade belajar taw ni semer. ghee hin, hai san, lombong bijih timah kat larut. korang ingt tak neh...? aishhh... aku pon tak berapa ingt,,,heheheh...

Ngah Ibrahim ni merupakan anak Che Long Jaafar, dimana beliau adalah orang yg mula-mula menemui bijih timah kat Bukit Gantang Taiping. Dengan hasil bijih timah ni menyebabkan Ngah Ibrahim ni menjadi kaya dan kekayaan beliau ni melebihi dr sultan perak. dengan adanya perusahaan bijih timah ni maka banyaklah tenaga buruh diperlukan terutamanya imigran dari cina. bila dah ramai sangat kemasukkan orang cina ni maka tertubuhlah gerakan kongsi gelap iaitu Ghee Hin dan Hai San. tp dua2 kongsi gelap ni bermusuh. sbb tu berlakunya perang Larut yg ade 3 siri akibat perbalahan kongsi gelap neh. selain dr kumpulan kongis gelap syarikat Hindia Timur Inggeris ni pon sebok jek nak monopoli perusahaan bijih timah neh. maka memikirkan keselamatan beliau, Ngah Ibrahim pon binalah kota Ngah Ibrahim ni sebagai kediaman yang dibuat dengan kukuh. tembok batu die je dah berlapis. yelah untuk keselamatan. selain dari rumah kota Ngah Ibrahim ni jugak berfungsi sebagai pejabat dan pusat pungut cukai bijih timah.

selain dari tu rumah ni jugak dijadikan oleh org Inggeris sebagai tempat perbicaraan Ngah Ibrahim yang dikatakan antara yg telah membunuh J.W.W Birch tu. selain dr tu jugak rumah Ngah Ibrahim ni penah dijadikan maktab perguruan sebelum dipindahkan ke Tanjung Malim, penah jugak dijadikan sekolah dan akhirnya rumah beliau dijadikan sebagai muzium dan kompleks sejarah Matang. itulah skit sejarah pasal kota Ngah Ibrahim nih. ok pasni kita enjoice gambo yg ade kat dalam muzium neh.



kat depan muzium ni pon ade meriam kecik..comel jek


masa syok2 amik gambo meriam kecik..melangkah je masuk muzium tekujat akak nmpak patung neh (lap2 peluh). ingtkan tadik ternampak jelmaan orang dedolu rerupanya patung. sakit jantung. kiranya masuk muzium ni byk terkejut sbb byk patung manusia bersaiz manusia (paham dok?). tp ade gak perasaan seram terutamanya masa kat atas dah la sunyi pehtu rasa mcm patung2 ni tgh tgk kita jek. bila toleh kat patung tu rasa mcm ok je, bila pandang lain rasa mcm patung tu toleh kat kita je.hahah buruknya perasaan aku neh.


 


hah..ni sorang lagi yang buat aku terkujat..ampes sungguh..masuk2 jek aku nengok ade sorang askar jepung kaki terkonting2 dok kat kusi. masa dok syok2 amik gambo sekeliling tu aku rasa mamat ni mcm menoleh tgk kat kitaorg...peh serammmmm...kalo memalam mcm mane pulak tu weiiii...





ni antara alatan dan jugak beberapa catatan peristiwa mengenai penduduk jepun di Perak


serpihan enjin kapal terbang katanya






antara alatan pertanian tradisional yang ade kat muzium Ngah Ibrahim



yg ni plak muzium Ngah Ibrahim sebelum dan selepas di renovasi




 antara alatan tembikar yg telah dijumpai di Kota Ngah Ibrahim



miniature/replika rumah Ngah Ibrahim.






tu yg patung pengawal penjara tu pon aku bleh terkujat. tu mcm askar sikh je (correct me if i'm wrong...terspekong london plak).. yg ni aku tak tahan sepupu aku dok korek2 idung patung pengawal nih... aku tak berani nak dekat...ehehe.. ok dlm bilik ni ade penjara. tak pasti penjara apa. aku cuma rasa itu mybe penjara sebelum Ngah Ibrahim diletakkan sebelum dibicara dan dibuang negeri. atau mybe pas Ngah Ibrahim dibuang negeri inggeris yg amik alih umah ni jadikan salah satu bilik sebagai penjara (sungguh tak pasti). gambar bawah tu plak antara alat2 hukuman untuk pesalah.






yg ni plak antara alatan orang inggeris. nmpak tak poster tu..nmpak tak pillars yg sama mcm kat casuarina inn tu..casuarina inn tu dulu tapak rumah residen inggeris. kiranya casuarina inn tu lokasi bersejarah. sayang la kalo hotel tu dibiarkan mcm tu...mybe something boleh dilakukan. contohnya tempat penginapan misteri ke...bg aku casuarina inn tu perlu dipelihara dan dipulihara. sbb bg aku ianya adalah peninggalan sejarah



kat atas ni gambo lampu kapal inggeris dan jugak kompas.. aku rasa mcm nak mintak jek kat org jaga muzium tu kompas neh...mcm menarik jek

baju bugis




ini ilustrasi perang larut yg jadi kat perak masa tu. korang ingt tak perang larut ni. perang larut ni terjadi antara kongsi gelap antara ghee hin dan hai san. dorang ni mmg tak sebulu la. perang larut ni ada smpai 3 siri.nak keterangan lanjut bukak buku sejarah...ehehehe.


tataw la aku ni puak ghee hin ke hai san. soklan sepupu aku kat patung nih... tak masak2 lg ke airnya bang...vongoks sungguh...watnya menda ni jawab tak ke lintang pukang aku larikkk..

beskal tua



tak ingt la alat ape nih..tp berkaitan bijih timah jugak la

 ni bijih timah


ni batu bijih (tin ore..katanya)



ni plak uncang bijih


dulang bijih timah


baju pelombong bijih dedolu


 sempoa kira untung 

pintu.. (mcm la korang tataw nih pintu kan) antik tu

ok nnti kita sambung pulak ek cerita muzium Ngah Ibrahim neh. nnti part 2 kita cerita bahgian atas muzium ngan luar muzium plak... bahagian atas ni creepy sket la...sbb sunyi pehtu aku dpt merasakan seolah2 patung2 yg ade matanya meliar tgk aku... hahaha... tu perasaan aku jek.. tp best..aku suke pg muzium