Thursday, June 30, 2011

10 lagu yang sangat annoying



ye kadang kala kita memerlukan hiburan dalam hidop kita. banyak jenis hiburan yang boleh didapati dengan selera masing-masing. contohnya muzik. kita memerlukan muzik jugak dalam kehidupan kita. saya mmg suka sunyi tapi sunyi sangat boleh menimbulkan elemen yang seram dan ngeri. jadi saya memerlukan muzik. kat opis wat keje dengar mp3...gi keje dgr radio walopon lebih banyak dj bercakap mahupon iklan daripada lagu T__T. memasak pon kadang - kadang kita memerlukan muzik sama ada daripada radio mahupon dari mulut sendiri.

tapi adakah kita sedar bahawa terdapat jugak lagu yang dipasang adalah sangat annoying bagi sesetengah pendengar. kadang - kadang lagu ini boleh membuatkan perut aku memulas, penin kepalo, rasa seram, terancam dan juga tiba-tiba rasa ok...aku lebih suka dengar bunyi lori dari lagu ko. ade beberapa lagu yang aku rasa sangat annoying dan aku takleh nak dengar. ianya boleh mendatangkan penderaan fizikal kepada aku. contoh sudah diberikan seperti di perenggan diatas. kadang-kadang bukan masalah lagu tu, tp suara penyanyi tu yang menyebabkan lagu tu aku rasa macam amat ngeri untuk didengar...mungkin jugak susunan lagu, lirik, atau melodi lagu tu..

ok tanpa membuang masa membaca benda murahan seperti diatas mari kita lihat senarai top 10 lagu-lagu yang bisa membuatkan aku sembelit.


10. pawana - ziana zain

peminat kak jena jen jangan laharin aku...aku sangat terasa lagu ni annoying. masa mula-mula dengar lagu ni kat radio macam owh sedapnya rasa nak download...ops..ye aku donload jugak..tp bila dah dengar 5 6 kali aku rasa...macam terancam jek dengar lagu nih...motip kan...adekah sedap kenyaringan sore mek jena...? uh tataw la aku nak describe cuma mmg tak leh go ngan lagu neh

9. sedetik lebih - anuar zain

tadi kakak die..ni adik die lak...aku mana- mana lagu abg nuor jen mmg takleh blah. semuanya mendayu-dayu dengan sore jantannya itu. tapi lagu sedetik lebih sangat menyakitkan hati...peminat bang nuor jangan marah... T____T

8. pelamin anganku musnah - azie

aku memang buang lagu ni jauh-jauh dari idop aku...sebab apa aku rasa lagu ni berserta suara penyayi ni sangat-sangat merimaskan...adik aku suka sangat pasang lagu ni...oi...serabut taw tak...siap citer lagi kalo pg karaoke mesti nyanyi lagu ni...semput aku dengar...


7. barbie girl - aqua

i'am a barbie girl in the barbie worlddddd...oittt...mmg vavi sangat lagu neh...sakit telinga aku dengar ngan sora ala-ala kartun penyanyi aqua neh...sadis sungguh cemana lagu ni leh pemes sedoniya...ini adalah penderaan kepada pendengar...out...

6. jangan nakal - aliff satar


aku mmg tak suka lagu nih....titik.


5. we no speak americano - yolanda be cool


ok ko tak speak americano..tp lagu ni sangat-sangat merimaskan. dengan ayat ko asik-asik ulang-ulang je..aku mmg benci ngan lagu yang mcm ni


4. judas - lady gaga


aku taleh dengar lagu ni..nape tetibe rasa mcm boleh rosak akhlak...motip sangat.


3. ahli fikir - semua lagu


aku tataw napa aku takleh dengar lagu-lagu ahli fikir. bukan lagu tak sedap...sedap..boleh tahan tp aku sangat-sangat annoying ngan sore pompuan dalam kumpulan tu. aku pon tataw napa...mmg dari dulu aku takkan dngr lagu ahli fikir. kalo terdengar dan takde pilihan seperti menumpang kereta orang lain, maka terpaksalah aku dengar. tak boleh la rasa macam ade kupu-kupu dok berterbangan dalam perut je.


2. friday - rebecca black


peh...ini lagu memang annoying sedoniya. sian ko satu dunia kutuk ko. kalo tak silap si rebekah ni siap dapat ugutan bunuh lagik. aku masa taw ni bukak jugak la nak dengar lagu yang dikatakan sangat-sangat s**t ni. ya ampun...ngeriiii siot....seminggu lagu ni stuck dalam pala otak aku.... friday...friday....fun..fun...yucks...aiseh..aku dah lupa lagu ni..tiba-tiba teringat. trauma lagik la aku T_____T


1. rosalinda - welkam to maleysia


kalo bagi korang lagu friday si rebekah tu paling annoying korang adalah sangat silap. sbb rebekah ade pesaing kategori lagu paling annoying dan sangat-sangat tuuuutttt(sensor..tak baik untuk kanak-kanak) untuk didangari. nightmare okeh...ni sebab aku dengar kat flyfm pasal ni...lepas tu sampai opis terus aku bukak u-tube gigih mencari..sangat hazabbbbb... terus ilang mood aku nak bekerja (alasan je lebih...sbb ko mmg malas kan). tak caya...sila tgk klip bidio yang ditayangkan.




lets go...lets go chopping....nanges sangat T____T. takot pelancong nak dtg meleysia kalo mc ni punya promo. baideway aku mcm taw jek latar belakang b/ground bidio neh...mcm tmpat bot laju kat pulau perhentian jek...sbb aku penah gi situ masa site visit dulu...hahaha

Wednesday, June 29, 2011

lelaki seperti ini harus dijauhi

korang wanita mesti ade ciri-ciri lelaki idaman kan...
macam nak yg kacak, bergaya, tinggi, gagah,kaya gittew..
tp adekah korang dpt lelaki yang diidam-idamkan ittew...?
adekah bf korang menepati ciri-ciri idaman korang?
tak kisahlah jnji kamu semua bahagia dengan pilihan kamu...kan...?
begitu jugak saya...saya bahagia dengan pilihan saya.
tetapi wanita...anda harus berhati-hati..
ade jugak lelaki yg harus dijauhi tak boleh didekati

epp...eppp...
saya bukan bias or racist..(boleh panggil racist ke)
saya bukan anti lelaki (kalo dah anti saya tak kawen)
tp ade beberapa kategori lelaki yang kaum wanita harus jauhi

bnyak dah aku baca dengan pengalaman orang-orang sekeliling
yang masih nak setia atau nak melekat ngan lelaki mcm ni
oi...wake up...bangun....cuci muka
tak sedar lagi hentak je kepala kat dinding.
suh tinggal takmo..alasan masih sayang
harap die berubah...
owh...touchingnya...
lepas tu ngadu sana sini
bla..bla...bla...
kasik nasihat takmo dengar...
so pandai2 la ko tanggung

ok mari tgk senarai pendek lelaki yang harus dijauhi kaum wanita
melalui survey mrs.Jellymerah....

1. kaki pukul - sila jauhkan diri anda dr lelaki seperti ini. lebih lebih lg
baru tahap2 boipren. motip nak sepak terajang anak orang. anda bukan
punchbag die...so angkat kaki blah...jangan bg alasan sayang
untuk lelaki seperti ini...jangan besok-besok dah mati baru nak sedar...dah lambat

2.pisau cukur - ini bukan pisau cukur cap gilette ye...ni betol-betol kaki pow
pompuan. motip sangat ko kan makan duit pempuan.
ade manusia terdekat aku boipren perangai choyyy mcm ni. sila jauhkan diri anda.
baik duit tu korang wat benda lain yang orang kata tak berpaedah
mcm soping, makan-makan etc...dr ko abihkan duit kat lelaki mcm tu

3. mulut manis - bukan main lg....adik manissssss....terus ko cair kan.
awas dengan lelaki mulut manis ni...mulut manis hati masam. dorang suka
beralasan...terutamanya lelaki yg dah kawin...sila jangan percaya
banyak sangat kalo diorang jnji nak kawen ngan korang.
huh....

4. PATI - adalah akronim bg PENDATANG ASING TANPA IZIN tolong la jauh-sejauh-jauhnya
sebelum anda dibawa larik jauh lepas tu melolong mintak diselamatkan
sbb idop susah makan kais pagi kais petang.
nyusahkan orang ramai je nak angkut ko bawak balik.
duit pon byk dah perabih..lelaki tempatan ramai...
kat pahang ramai jek lelaki...
susah-susah pon negara sendiri.

5. suami orang - ye..sila jauhi lelaki yang berstatus suami atau bapak orang.
byk alasan dorang ni..bini tak take care lah
dah nak bercerai ngan bini lah...
yada..yada..yada...seribu satu alasan.
ko pon cair kesian dan ko pon tiba-tiba rasa
yang ko boleh jd yg lebih baik dr bini die...
hahahahahaha....sila sedar ye...ko dgr citer
satu pihak je...kalo betol takpelah
kalo yg jenis mmg miang keladi tu..?
jadi sebagai perempuan mahukah kamu berkongsi kasih sayang
dengan orang lain..? buktinya...
ko suh lelaki tu ceraikan bini die kalo nak kawen ngan ko.
hah...nmpak dah kat situ ko tak sanggup berkongsikan.
lainlah kalo korang ditakdirkan bermadu...itu aku taleh nak wat apa
sbb itu sudah jodoh kamu.
tp....sila jgn jd perosak rumah tangga orang lain...

6. kaki perempuan - jangan ko selak seluar die cek kaki die mcm perempuan
ke tak...bukan..bukan...
ini kaki perempuan ni bahaya...byk sangat aweks
disekeliling...bukan tahap setia nih.
alasan biasa..mencari yang sesuai...adekah beliau rasa beliau je yg sesuai
untuk mana-mana perempuan tp mana-mana perempuan tak sesuai
dengan ko...sila jauhkan diri sebelum kamu menangis smpai tercabut anak mata
cari lain...ramai lg yg setia...


7. pemain dota tegar - owh ni lg spesis bahaya nih. silap-silap ko rasa mcm
ko tade boipren. sbb die lg syok layan dota dr pg deting ngan ko
game ni dh mcm drug je..ketagihan...kalo tak main rasa gigil je...
rela ngadap benda alah ni dr makan minum tido dan berak
bukti terdekat dah ade...(pelaku tidak akan didedahkan)
tetapi peratusan untuk jumpa lelaki ni mungkin rendah
sbb dorang jarang kuor rumah sbb sebok main dota di pc rumah...


8. lelaki macho - sila jauhkan diri kalo anda rasa bleh tergugat bila-bila
masa. melainkan anda benar-benar hot chick yang kalo lelaki pandang
bleh terkeluor bijik mata. bg wanita biasa mcm aku T___T jangan la hadap
sangat nak laki mcm ni..peratusan untuk beliau curang atau dirampas
amatlah tinggi...org lombok pon leh bawak lari anak dara orang
ni kan plak lelaki macho ala-ala seth tan tu.


ni antara ciri-ciri yang sempat aku perhatikan.
lelaki...jangan laharin saya...
ini melalui pemerhatian saya.
mungkin salah mungkin betol.
anda sendiri mungkin mempunyai pandangan lain mengenai ciri-ciri 
negatif wanita. ye saya paham.
kita melihat dan kita menilai.
tapi keputusannya tidak semua akan bersetuju.


saya juga wanita dan mempunyai suami..kalo dh sayang kita
juga tak akan mkn saman walopon kene maki berbakul-bakul..
itulah kehidupan.

Thursday, June 23, 2011

kehidupan kita


haha...yg paling last tu salah satu peberet aku
mmg aku suka cek public holiday
cuti syok wooo...

walau cemana pon idoplah dengan gembira...

Wednesday, June 22, 2011

hoi...mencarut ye...!!!


kalo boleh mcm tajuk tu lah aku nak cakap kat sorang budak neh sambil lempang die sedas dua laju-laju...smlm masa aku balik keje...otw nak gi kat kete yang paking di belakang untuk mengelakkan bayar paking...(muahahaha aku mmg kedekut....) aku mesti kene lalu kedai ekon kete nih...

ade mcm 2 orang makcik kakak yg dh berusia skit dr aku...sedang melepak2 smbil pegang kertas mungkin tgh tunggu ekon kete dibaiki kot. sama ada mereka kenal sudah lama aku kenal kat situ takde plak aku tnya...

kat situ jugak ade 3 orang kanak-kanak aku rasa dlm umur 4-7 tahun...sedang bermain-main...gasak ko lah kan...tp masa aku lalu tah dorang ni main apa tah...lepas tu sorang budak ni jerit-jerit  kat sorang budak lg fcuk yu....fcuk yu...oh my gucci...sape ajo ko mencarut tu...? dh la ckp kuat2..mybe akak 2 orang tu ibu kepada mereka ni...tataw la die dgr ke tak pasal aku dh jauh skit...tp bab memaki tu aku dgar ye sbb die jerit kuat.

aiii..tak paham aku manalah dorang belajar semua perkataan tu...mana dorang dpt..? sapelah yang ngajor tu...nak salahkan budak2 ni pon takleh jugak...dorang mane taw ape2 ikut je tanpa taw baik atau buruk....jadi ibu bapa jagalah anak2 kita ye..pesanan kat aku jugak mana taw rezeki terdekat Allah nak bg kan...bak kata orang dulu-dulu anak ibarat kain putih kita ibu bapa yang corakkan mereka. aku taleh lelebih kasik nasihat cara-cara nak jaga anak pasal aku tade anak lagik...dan aku percaya ibu-bapa diluar sana tahu bagaimana mahu mendidik anak-anak mereka....

Tuesday, June 21, 2011

doniya tanpa sempadan

skang semuanya dah mudah kannnn...
kalo tak silap intenet bermula pasa zaman mirc
yelah kalo tade intenet mane mari plak mirc tuh
aku pon penah gak merasa zaman tu
dpt sejam ok la...
men chatting-chatting...

skang ni lg lah mudah
dengan broadband nya
dengan mobile intenetnya
wifinya
i-pad,bb,amende tah yg canggih manggih
semuanya dah jd mudah..
leh wat online banking
byr ptptpu ptptn
wish selamat ari raya pakai fb jek..
semuanya mudah...
doniya tanpa sempadan
kuasa dihujung jari....mudahnya 
kan...
mcm kat bawah ni

-
-
-
-
-
-
-
-
-


hehe sabo








betol takkkk....?
kecuali yang last tu
choyyyyyyyy sangat....

Friday, June 17, 2011

bakal penganggur


bekerja di firm swasta tak sama dengan keje gomen
keje gomen payah skit nak buang orang
mesti ade amaran sebelum dibuang
tp kalo keje swasta ikut suke pankreas ati perut bos untuk me'nyah'kan 
korang dr opis beliau.

selalu aku baca paper pasal pekerja kilang yang diberhentikan
akibat ketidakupayaan kilang utk membayar gaji pekerja
jadi jalan yang ada adalah dengan membuang pekerja
ataupun memotong gaji pekerja

itulah sebenarnya lumrah alam...adakalanya kita diatas ada
kalanya kita dibawah.

macam aku jugak...syarikat ade sedikit masalah..
kemungkinan jugak aku boleh dibuang.
mungkin gaji dipotong mungkin juga aku akan diberhentikan.
kemungkinan itu besar sbb aku antara pekerja junior...
khidmat senior yg berpengalaman masih diperlukan

tapi aku mendoakan semoga semuanya akan pulih seperti biasa...
jika tidak...nasib aku dihujung tanduk
berkelayakan tinggi tidak menjamin kedudukan kita sebenarnya
kalo itu sahaja pilihan yang ada
tak mengapalah
mungkin rezeki aku di tempat lain....

peh....jiwang beno tulisan aku kali ni
ye...mende ni mende serius weiii...
bukan main-main
melibatkan periuk nasik

tp nak wat cena...
setiap orang ade kehidupan senang dan sukar
redha jek lah.....
kalo itu yang akan terjadi

*** err...mr.J kalo i tade keje nnti u kasik i elaun penganggur tak.....uhuhuhuhu

Wednesday, June 15, 2011

ana lu'lu....ceyyyy...!!!


ana lu'lu....what da ****
ko dah tade nama lain ke...

mcm tu la ayat first aku kuor masa aku tgk drama ni last week...
aku tgk citer tu....
macam...
hey ko nora danish napa ko ckp macam tu...tergedik-gedik
ko ingt ko comey ke...

tp kenapa masa episode ke-2 aku leh menganga tengok
apa sudah jadik pada aku....
orang lain kecoh ngan nora elena...
aku plak bleh rasa mcm...
ok nak tunggu sambungan ana lulu next week....
aku ngan MIL aku join sama-sama tgk ana lulu
tetibe rasa best plak citer tu

ana lulu ni pasal seorang gadis kampung apa tah nama penuhnya kalo
ringkas jadik la ana lulu (nora danish)....
suka sangat berpakaian pelik,
warna-warni,
sampai orang pon tamo amik die keje pasal pelik benor dressing nya

ni kisah konflik cinta la antara ana lulu ngan harris (kamal adli)
sbb ana dah ade boipren
tp boiprennya sebok nak kikis duit je
tu jek yg aku taw skit2 pasal ana lulu ni...

sapa-sapa yang tataw citer ni tgh tayang kat tv3
start kol 9mlm setiap selasa dan ade 13 episode keseluruhannya...
enjoy la untuk sebuah citer yang ringan....

Monday, June 13, 2011

film preview : k.l gangster


ari sabtu pas kenyang makan kenduri....aku ngan mr.J callo bandar kuantan nak tgk movie..aku mmg dah target aku nak tgk k.l gangster...aku tak minat sgt tgk citer melayu tp sejak dua menjak ni aku rasa filem-filem melayu pon banyak yang dah semakin bangus. macam biasa aku suka kalo tgk movie yg agak 'hot' ni pg kat big cinema teruntum. sbb kalo pg megamall atau ecm msti aku sesak napas dengan orang yang ramai. kita tak tunggu lama sbb wayang start kol 3.20...kita sampai pon dalam kol 2.45 gitu...beli tiket..jalan-jalan jap smtara nak tgu masuk.

bagi aku...citer ni mmg penuh dengan kelainan la dr filem-filem syamsul yusof yang lain...tp aku masih takleh blah...die yg arah die gak berlakon...cer ko dok dendiam kasik org lain jek blakon...seb bek ko blakon ok jek...kalo tak asek nak kaber ensem jek...dlm citer ni pon cintan cintun tarak ye...pompuan pon tak ditonjolkan sangat. abih ada pon makcik yang jadi mak aaron aziz ngan sheera yang jadik adik aaron aziz.

citer ni bg aku agak berat...sbb watak aaron aziz yang sentiasa perlu menghadapi musuh-mush yang berdendam dengan die terutamanya shark (syamsul yusof)..tp...watak zizan ngan sofi jikan dapat mengurangkan ketegangan filem tersebut. ini ditambah lg dengan watak adi putra yang aku tgk pon sakit ati...jahat ya amat...gila duit pon sama...sedih woo tgk adik beradik bergaduh sesama mereka sampai mahu berbunuhan.

dalam tu zizan memang kelakar...u go abang long dil..dlm citer tu die mmg boleh buat orang ketawa tp die jugak boleh buat aku nanges....sedih woo masa die kene tikam..tah cemana air mata aku leh meleleh lak...tsk..tsk...teremo jap...seb bek mr.J tak pasan kalo tak...abih aku kene ejek.

dalam citer ni pon tak perlu nak tampilkan kehebatan keter-keter mewah, keter modified cun..lumba sana lumba sini...cukop sekadar wira, iswara. to pon dah jahanam kene letup ngan kene ketuk.

masa yang gaduh-gaduh pon aku agak penin skit nak tgk sbb laju sangat pergerakan dorang. tp keseluruhan citer ni best....berbaloi rm10 aku plus aku banjer mr.J sbb aku yg nak tgk sangat citer ni.

ok citer ni aku kasik 4 jelly.....sbb mmg best

maharaja lawak


kat umah aku tade astro...umah mil aku pon takdok...aku penah suh abah aku masuk astro tp abah aku cakap tv1 sampai tv9 pon tak tertengok nak masok astro...erkkk...so umah aku tade astro tp aku tak kisah sangat.

tp pasal maharaja lawak ni mr.J selalu tgk kat kedai makan...dulu sblm kaweng die lepak ngan kawan-kawan die tgk maharaja lawak...aku pelik gak tak kena halau ke dok kedai orang lelama...tp nak wat cemana kedai saing-saing (kawan2) die jugak...dah kaweng pon sama, die sengih-sengih...ok bye nak tgk maharaja lawak...awak teman mak ok....ceh...

tp masa die balik tgk maharaja lawak die cakap buat kat kuantan so...aku pon tetibe tergedik-gedik rasa nak tgk plak...live gittew...berusaha aku tanya cemana nak amik pass tu semua. masa ari jumaat tu kawan opis aku balik dengan muka kecewa sbb tak dapat pass masuk...rupanya mr.J pon pg beratur nak amik pass...sama hampa...tp seb bek kawan die suh stenbai sbb kawan kpd kawan die fan jozan...apa lg semangat la akak bersiap-siap nak tengok...tp mr.J cakap jangan la berharap sangat takot tak dpt...kalo tak dpt tgk die ajak aku tgk wayang je...k.l gangster....

tp alhamdulillah rezeki...aku tak dapat tiket fan jozan sbb mmber mr.J yg lain dah sambar dulu...kitaorg terlewat...tiket fan pon dah abih...kitaorg dpt pass yang mmber mr.J punya...ok lah tu...jnji dapat tgk...aku pon dok agak belakang...masuk tu lebih kurang 10minit pintu nak tutup...apa yang aku dgr siap ade yg mengamuk sbb tak dpt masuk...yelah beratur panjang nak amik pass sekalik pegi tak dapat masuk. 1st time woooo akak tgk rancangan live gitu masuk tibi...sure jakun jap...

tp best...mmg terhibur...lawak-lawak jozan,sepah ngan nabil mmg terbaek...sakit perut aku...sakit tekak bersorak...mmg enjoy la jugak...tade gambo lak amik sbb dok jauh sangat..aku bawak camera cikai jek...tp best la wife mmber mr.J dapat dok sblh ozlyn lagik wife johan....jeles mak...T__________T

ok apa-apa pon aku suka bang bil jugak....lawak die mmg menjadi....welkam back bang bil...jozan....sangat best...calon juara...mmg lawak abih...

so totally...aku sangat terhibur...mr.J pon kata tak sia-sia dtg sbb lawak mmg best...sbb dh 2 minggu katanya kecewa sbb lawak kurang menjadi...bang bil...wa sokong lu bro....jeling mr.J


Friday, June 10, 2011

air tangan isteri

foto ihsan google

baiklah saya tak pandai memasak yang hebat-hebat. kalo simple2 sahaja ok. jadi sebelum kaweng aku rasa takot betol kalo taleh memasak...kalo untuk suami sahaja mungkin beliau paham...tp saya sedang duduk dgn ibu mertua...takkanlah kerja saya mentekedarah sajork...mestilah hulurkan tangan ringankan beban mertua dalam uruskan hal-hal rumah. saya haruslah menguruskan suami saya...setakat basuh baju, lipat baju, gosok baju, sapu sampah, sengih-sengih makan...mungkin aku akan ditendang keluar T__________T

masakan 1st aku jadi isteri mr.J adalah meggi kari....owh jangan salah paham...itu adelah berikutan akibat kelaparan melampau kami berdua setiba di pulau perhentian untuk berhoneymoon...jadi untuk kurangkan rasa lapar aku masak meggi jek...dan masakan mr.J yang pertama untuk aku adelah air milo...eh tu kira masakan ke...bolehlah...sbb air kene masak jugak...tapi manisnya milo die nauzubillah...

semalam aku try jugak untuk memasak untuk sang suami serta keluarga. ade ayam skit...godek-godek peti sejuk jumpa kangkung....peberet tuh...menu ringkas je dalam kepala..kangkung belacan lawan ayam masak halia....cedapnyaaaaaa....

berdebar jugak manalah taw tidak dapat menepati selera. tapi melihat gaya makan suami dan mil aku, rasa mcm...ok boleh diterima...mr.J tambah nasik dua kali lepas tu ratah ayam smpai  kena suruh stop pasal my fil tak balik lg dr masjid. 

ok...dengan ini saya rasa lebih gigih untuk belajar masak. sambil-sambil tolong my mil kat dapur kalo weekend tu jeling-jeling jugak lah cara masakan die...dulu tolong mama aku takmo plak intai cara masakan...sekarang rasakan ko....tulah degil padan muka. ni kalo mr.J bg taw mama ni mau sebulan aku kena tarbiah ngan mama....agaknya hari-hari die tepon aku berleter....tamooooo.....

ihsan dari google

gambo tak sempat snap...sbb terlampau teruja sangat memasak...gambo aku tgh masak ade mr.J snap tp tengah selekeh...katanya nak buat bukti...heh...


Thursday, June 9, 2011

saat bergelar isteri

berikut ade beberapa foto yang aku dapat dari kamera sahabat handai semasa hari pernikahan aku..(ayat semakin skema akibat dripada larangan menggunakan bahasa terlarang...motepppp sangat). gambo tak dpt lagi dari official photographer....tak sabar saya nak tgk...ari nikah aku pakai baju putih...ketat T____T sbb pakai inner...kalo tak pakai nnti nmpak orat...sbb baju jarang....

masuk-masuk jek surau nmpak mr.J dari belakang....jeling - jeling jugak kot-kot die pandang....oiii..tak pandang pon...neves ke hapa tu...kecik taw ati aku...seb bek lepas tu ade jeling skit2...seb bek nmpak kacak (bodek skit...nnti jangan lupa belanja abc) dengan baju melayu siap bersamping dan songkok...suasana agak panas...mybe neves, tunggu wali hakim lambat pulok...lglah akak neves....tp semuanya selamat. dengan sekali lafaz saya sudah menjadi isteri kepada mr.J..abah pass kat wali hakim a.k.a kadi untuk nikahkan saya...syukur alhamdulillah


salam abah mertua..lepas nikah ke sebelum aku pon tataw
owh abah...selipar tu jugak sedap abah pakai


sabo tunggu wali hakim/kadi datang


terlebih gembira lak


saat akad dilafazkan


sah sudah saya menjadi isteri kepada kekasih hati saya



syukur semuanya berjalan lancar..semoga hubungan kami kekal
didunia dan akhirat


adik-adik perempuan aku...mana tah adik jantan aku pegi
salah sorang ter'emo nanges masa akad nikah aku...



masa ni nenek aku tgh melatah...sian orang tua ni penat sbb asik kene usik jek


selesai sudah majlisnya...


 outdoor...lain-lain tgu cameraman

tulah saje gambo masa hari pernikahan aku. gambor full tarak lagi ye...tunggu photographer. ni pon pakai camera sepupu aku ngan mmber mr.J..adelah jugak untuk wat jamu mata sambil senyum sensorang...ehehehe...

kami kenal tak lama....cukop setahun kenal hati budi masing-masing kami mengikat tali pertunangan selama enam bulan...dan alhamdulillah akhirnya kami sudah bergelar suami dan isteri. semoga hubungan kami kekal ke akhir hayat dan hingga ke syurga gittewwww....

Wednesday, June 8, 2011

tragedi tanjung kupang 1977

asik pokpet tak tentu hala jek kan aku nih..apa kata kita tambah ilmu dengan melihat kejadian-kejadian atau sejarah yang pernah berlaku di Malaysia yang kita tak pernah tahu atau terlupa yang pernah berlakunya peristiwa tersebut. (peh....senapas)

ok kali ni aku tertarik dengan tragedi tanjung kupang yang terjadi pada 4 disember 1977. apa yang jadi...pesawat MAS terhempas di tanjung kupang. rasanya itu kejadian pertama pesawat MAS terhempas...dan rasanya selepas tu blom ade lg kejadian serupa berlaku dan harap-harap takkan berlaku...

kronologi peristiwa :

7.21pm : pesawat boeing mh 653 berlepas dari pulau pinang - kl
7.46pm : berada diruang angkasa setinggi 4000 kaki
7.47pm : pilot melaporkan kepada pusat pengawalan penerbangan udara '653 going around' dan pusat membalas ' 653 is cleared to land, surface wind calm'. kemudian pilot memaklumkan kepada pusat 'overshooting'. sebuah kapal yg menunda mh653 bertanya 'whats your problem?' dan pilot menjawab 'we have an emergency on board'
7.50pm : pesawat mh 653 memberitahu 'maintaining 3000 over kl (beacon) in two minutes, hijacker on board'. kemudian pusat menjawan ' cleared to land on runaway 33 with no delay' tetapi pilot menjawab 'we are now proceeding to singapore' dan ' understand message receive' dan pusat menjawab 'message received understood'
8.05pm : pusat mengarahkan pesawat 653 menghubungi pusat kawalan singapore dengan radio frequency singapore, pusat kawalan di k.l memberitahu pusat kawalan singapore dan mereka membenarkan pesawat terbang setinggi 21,000 kaki
8.12pm : pusat singapore membenarkan pesawat turun ke paras 7000 kaki

kemudian komunikasi mereka terputus

8.30pm : lokasi mh 653 dilaporkan berada di tanjung kupang 

orang ramai yang melihat kejadian itu menyatakan mereka melihat sebuah kapalterbang yang terbakar dan menjunam tetapi naik semula sebelum meletup diudara kemudian kapal itu terhempas ke tanah dan meletup sekali lagi.

jumlah korban :

100 orang, 93 penumpang dan 7 orang anak kapal
pilot : kapten G.K Ganjoor
co-pilot : Kamarulzaman Jalil
pramugara : Karim Tahir, Onn Jaafar
pramugari : Sharifah Sidah, Azian Borhanuddin

lain-lain yang terkorban : 

menteri pertanian, Datuk Hj Ali bin Hj Ahmad, 
ketua pengarah JKR, Tan Sri Mahfuz Khalid
pengarah kerjaraya bahagian tentera, Datuk Hj Khalid Mohamad
timbalan ketua pengarah perikanan, En. Abu Bakar Othman Merican
setiausaha politik Datuk Sri Hj. Ali, En, Hood Fadzil
duta cuba ke malaysia Mario Garcia Inchaustegui dan isteri

selain daripada 73 rakyat malaysia yang terkorban terdapat juga warganegara dari australia, britain, jerman, afghanistan, india, indonesia, amerika, cuba dan greek.

teori berlakunya tragedi :

1. dirampas oleh red army jepun
2. dirampas militan vietnam - singapore menahan 3 orang militan vietnam berikutan rampasan kapal terbang DC Air 3 Vietnam sebelum kejadian rampasan
3. dirampas penentang kerajaan cuba

walaubagaimanapun, kejadian masih lg misteri...tade yang hidup untuk bercerita mengenai kejadian...selain itu, dari bahan pembacaan aku, kotak hitam kapalterbang tu tak pernah dedah kat umum...rahsia..

akibat kejadian tu..mayat semuanya berkecai..mmg payah la nak pastikan mangsa...dorang dikuburkan dalam satu kubur besar dengan upacara pelbagai agama, seperti islam, kristian, buddha hindu. 

masa ni sistem keselamatan masih tahap rendah sbb ade beberapa pucuk pistol yang dijumpai...keadaan seperti yang diceritakan oleh saksi kejadian menyatakan tiada satu pon mayat yang sempurna. semuanya hancur berkecai, pakaian,duit,barang-barang bertebaran merata, cebisan daging manusia tersangkut di dahan-dahan pokok yang hangus bahkan ada yang tercampak ke bumbung rumah penduduk. oh ye...kapalterbang ni terhempas di kawasan paya. antara yang sedih apabila keluarga salah seorang pramugari dapat mengenali tangan yang dijumpai kerana masih terdapat sebentuk cincin di jarinya.


foto-foto semasa kejadian












sumber : forum cari, kreatifminda










Tuesday, June 7, 2011

ye...saya pendek


ye....saya pendek sajork...T____T....tp saya tak kisah sbb saya kelihatan comey....owh jangan ko nak perasan...mr.J pulak adalah sangat tinggi...masa aku dtg opis kakak opis ckp masa aku jalan seiring masa kenduri dorang cakap...aku sangat pendek bila berdiri sebelah husband aku...

tapi yang paling sadis adalah rumah mr.J semua benda tinggi-tinggi...sangat kesian kan aku...cermin muka dlm bilik air pon tinggi..jangan kata nak tgk muka nak tgk dahi pon tak nampak...lg satu pintu umah mr.J pakai selak...so aku perlu menjengket untuk bukak kunci...sbb dalam umah mr.J semuanya tinggi2...ampai baju pon tinggi...ari 1st nak jemur baju aku kene panjat kerusi..tsk..tsk T________T...cucu sedara aku yang baru darjah 3 ke 4 tu pon dah sama tinggi dengan aku...(jangan tataw ye...saya ade cucu sedara...)kalo dok kumpul ramai-ramai anak sedara ngan cucu sedara dorang pon agaknya tak perasan yang mak sedaranya dok sekalik sbb dah sama saiz...kesian sangat aku nih....


kannnnnn...fendek kannnnnnnnnnn...ni pon pakai heels
kalo tak lg la fendek