Friday, December 31, 2010

aboo yg semakin sihat

 

 



alhamdulillah..aboo skang dah semakin sihat..dah semakin berat, berkat doa kami semua dan berkat kasih sayang kami, aboo pulih dari sakit. dah semakin nakal, dah boleh berlari-lari macam dulu. aku harap dapat hidop dgn lebih lama. hampir2 jek doktor tu nak suntik aboo bg mati. tp nasib baik hari aboo nak keluar klinik tu keadaan die stabil. gambiran diatas menunjukkan (macam taip repot jek) aboo yg tgh melasak dlm bilik. satu lg skang hobi die menebeng je, nak tido pon dekat2 ngan aku atau adik aku..dulu bukan men sombong lg...

hazaabbbb...

aboo suka benau tido gaya ginik..pantang la kalo ade yg membelai..mengangkang la die...tak senonoh. tp aku perasan dh lama aboo ni... telor die kecik la... bukan kucing jantan telor pon ade dua ke..tp telor aboo yg sebelah tu kempis jek.. patut la dulu mama ingt die betina. rupa2nya boboy die tecit jek.. patotla kalo nak ehem2 pon tak lepas...semput.. aku ckp kat abah rupanya abu khunsa...hahahahaha. abah kata senang la tak payah nak pg kasi.. nak mengawan tak bleh nak beranak pon tak bleh....eh ade ke kucing khunsa...ceh..!!


tu plak gambiran mase die tgh sakit. aku pon kaco2 la die. mana la along ko taw ko sakit. patot la garang semacam jek. tp skang aboo dah sihat.. yeay...


Thursday, December 30, 2010

rombongan ke sg lui

last sunday aritu kitaorg mengikut rombongan sambut menantu kat sungai lui n.sembilan. ni anak sedara abah, anak abang sulung abah. eh..kira kazen aku la kan. kita pergi berlima abah, mama, me, doyah and mirul. kenduri kat belah kazen aku dh lama sebelum raya haji lg..tp sambut menantunya lewat skit dlm 3 bulan gitu..sbb belah lelaki ni nak buat sekali ngan adik lelaki tu...jimat masa dan belanja gitu


 

 

gambo kita collage kan aje. itu antara senario di tempat kejadian pada waktu itu. aku paling suka time org dok main kompang tu..syok wooo dengar...err abah, nnti along pon nak ade kompang yek..ngeeehhh..

owh yg collage bawah tu kalo perasan sebelah lauk pengantin tu..ade gambo sorang mamat tu kan..tu d.j kat situ...saje je amik wat cuci mata...ehehehe..

sebelum berarak

makanan kenduri

makanan yg ade masa kenduri tu ado ayam masak merah, ado ayam masak lomak cili api, ado umbut..ado nasik putih ado nasik minyak..air sirap limau


 the pengantin's, pengantin perempuan berbaju biru tu kazen aku

hantaran 

 abah and mirul

mama

me

doyah

antara rombongan dari pihak aku. dua adik aku tak pegi. sorang sakit perut, sorang kena jaga rumah. kang kelaparan pulak kucing2 aku.

aksi suap-suapan pengantin...

ok, masa ni kitaorg dah makan dah sebelum berarak tp pas aje bersanding kitaorg diminta untuk join meja pengantin...tempat banyak lg..so aku join le..tp tak makan la nasik..kenyang dah weiii.. aku cuma capai2 mana yg boleh jek...contohnya..

air oren

ayam golek

ado la jugak capai2 yg lain mcm udang goreng..tp aku banyak minum air jek..panas ler...tekak kering...sesambil makan kami semua dihidangkan sesi karaoke picing lari..haha

dapat goodies bag

pas makan2..lalu kita pun bersiap2 untuk pulang..lgpon perjalanannya jauh ye dok..elok2 la beransur dulu..nak tgk bola lg weiii..





gambiran diatas menunjukkan aktiviti membeli ikan patin kat temerloh. abah sesajo nak lalu balik ikut termerloh. sesambil tu kitaorg suh la die berenti nak beli ikan patin. ikan patin ni idop lg ye untuk kita pilih. pas owner kedai tangkap ikan yg kita nak pastu ditimbang. pastu ikan tu akan dipotong, maka tamatlah riwayat ikan patin tersebut maka jadilah ikan tu makanan manusia..aku tak tengok masa org tu dok potong ikan, karanggg kang timbul plak sifat belas kesian aku... kempunan plak aku nak makan ikan patin...





kat situ ade jual jugak sayur2 kampung...mama apa lg rambang la mata...abih diborongnya sayur2 kampung, pucuk paku, kangkung, bunga kantan, petola ke peria ntah la...rupa mcm sama jek, daun kesum...dah selamat membeli kitaorg pon bertolak lah ke destinasi masing2..aku balik kuantan, abah sedara balik kemanan..lupe lg pg dan balik kita konvoi 3 bijik kereta.




*** ikan patin wat masak tempoyak dah selamat masuk dlm anak tekak dah...sodaapppp...

Wednesday, December 29, 2010

pengakuan panas aboy

aboy termenung di tangga rumahnya.. asap rokok berkepul2 keuar dr mulut dan hidung.. huh dh mcm naga pencen.. gitar kapok dipeluk olehnya... aboy hilang punca.. aboy hilang pedoman, die tak mampu untuk redha..kenyataan itu mmg kejam.. milah jongang smpai ati ko kawen ngan hassan ikan... apa kurangnya aku..ape lebihnya hassan ikan. 

tiba2 aboy insaf... ye..hassan ikan banyak kelebihan, hassan adalah nelayan laut dlm, die mempunyai perusahaan ikan yg besar, dr tangkap ikan, jual ikan di pasar, buat ikan masin dan keropok lekor...sebagai lelaki hassan mmg berjaya. perut hassan yang kedepan juga melambangkan ciri-ciri lelaki berjaya.

die meraba2 pula rusuknya... hanya tulang yang tidak boleh dibuat sup.. sebodoh2 lembu pon ade jugak byk kegunaan, rusuk lembu tetap menjadi kegilaan, rusuknya... sekali senggol.. berderai bersepai..

aboy masih lg merintih memanggil milah jongang.. petang td semasa die melempias rasa kecewanya di jeti die ternampak milah jongang bersama hassan ikan bermesra-mesraan. pabila terpandang sahaja wajahnya, tangan milah jongang yg penuh dengan gelang emas sebesar sauh bot tunda hassan ikan menggosok2 perut hassan..lambang kekayaan.

aboy terus menerus merenung kepekatan malam...tiba2 jantung aboy hampir terberenti..digosok2 matanya...dipejam2kan matanya..mak aihh..apo kobondo eh yg dok pandang aku ni.. aboy pejam mata...semenet....dua menet...aboy bukak mata..eh ado lg..benda putih itu terus-terusan memandang ke arahnya.. aboy terus dilanda debaran.. 

benda putih itu berkibaran..wajahnya gelap segelap malam tanpa lampu neon dirumah aboy, kakinya tidak menjejak tanah.. tiba2 aboy teringat hantu kak limah yang diperkatakan oleh penduduk kampung 2 3 bulan yg lalu..adakah...gigilan aboy terus bertambah.. peluh dingin memercik... dengan kudrat yg ada aboy merangkak masuk ke rumah dan merangkak pula ke biliknya...katil dipanjat dan aboy menyelubungkan badannya dengan selimut hapaknya...esoknya aboy demam

pengajaran : lain kali jangan balut nangka pakai t-shirt warna putih. ianya boleh menyebabkan aboy terkena demam kura2 selama seminggu.

Tuesday, December 28, 2010

hashim dan cinta buta

mata hashim hampir terkeluar dari soket... bukan mata jek.. ade benda lain jugak yg hampir terkeluar soket. cis... awek sape la tu.. ngomel hashim.. kepanasan.. matanya terus diarahkan lg di bus stop tu...

seorang gadis didapati duduk berseorang di bus stop itu..
hashim mengerling ke arah jam abibasnya yg dibeli di pasar longgok dengan harga rm10 itu.
dah kol 10 malam...desis hati hashim lg...
wat ape la gadis cantek macam tu dok sensorang kat bus stop ni.
eh...cop..cop..hantukah..
gulppp...hashim menelan liur payaunya..

segera hashim menonggeng...
ikut petua dahulu kala..
nak taw hantu ke tak tonggeng la nak tgk kaki..
oh...ade kaki..
hashim makin gelisah..
kaki itu sungguh cantik, putih dan gebu.
penat menonggeng hashim berdiri semula.

diraba poket seluar belakang..
ade sikat yg giginya jarang2 sbb patah.
hashim sayangkan sikat itu kerana itulah pemberian dari arwah datuknya.
sikat itu sudah kelihatan antik dan hanya layak dipamerkan di muzium..
datuknya berkata dengan sikat itulah die dpt mengorat neneknya.
hashim tersengih kerang busuk.
dengan sikat tu jugak die aka cuba mengorat awek seksi yg duduk sorang
kat bus stand itu..lgpon hashim dh lama membujang

hashim meraba2 pulak mukanya..terasa ketulan2 jerawat
yang menghiasi hampir keseluruhan ruang mukanya.
ah..pedulikan..jerawat pemanis.
hashim meraba2 lg mukanya..
berminyak...
lantas hashim keluarkan sapu tangan kusamnya.
muka berminyak dilap..
side mirror motor honda cup dijeling.
hmm..kacak aku ni...fahrin ahmad pon tak sekacak aku.
hashim sengih kerang busuk lg.

dia berkira2 mahu menjemput awek seksi tersebut menumpang motornya
itupon kalo die mahu.
skirt awek tu terlampau ketat.
mcm mana die nak duduk.
ah..apa susah naik je mcm org dulu2 naik.
sopan...

segera sikat jarangnya diambil dr poket.
jambul hashim dikemaskan.
sempat lg hashim menggunakan air liurnya sebagai minyak rambut..yuck..
setelah yakin jambulnya terpacak ala2 david bekam..
die melangkah macho ke arah gadis itu..

hashim bersiul2 kecil untuk menarik perhatian awek seksi itu
awek seksi itu menoleh ke arah hashim
makin kencang detak jantung hashim
cantik..bisik hati hashim..
'hai..' tegur hashim..miang.
awek itu hanya senyum kemudian pandangan matanya diarahkan ke jalan.
cantiknya gigi...tersusun.
'sorang je ke?'.. hashim cuba mengayat lg
awk seksi itu memandang hashim sambil tersenyum.
hashim garu2 kepalanya yg berkelemumur akibat tak shampoo selama 3 hari.
adiknya azimah menyorokkan syampunya..
kedekut betul..pinjam skit pon tak bleh.
die mencebik..

'tunggu sapa? nak abang tumpangkan?'
hashim masih cuba untuk mengatur ayat.
awek cun td masih lg tersenyum 
'motor abang kat sana.. kalo nak tumpang marilah..tak elok gadis dok sorang2 malam2 mcm ni..' hashim masih lg cuba menjual minyak
awek seksi senyum lg
isk..asik senyum2 jek..bisu ke
mata hashim liar memandang awek seksi itu..
pehh...seksi dengan baju tanpa lengan ditambah dengan skirt pendek paras peha
putih, gebu.
jiwa muda hashim bergelora.

'tak baik jual mahal dik oiii...'
gadis itu terus berpaling muka kearah hashim
hashim terpana denga renungan awek tersebut...

tiba-tiba

'mana ada mahal abang oiii..sejam rm30 jek'
hashim hampir rebah..
suara itu hampir dengan suaranya..garau tetapi cuba untuk dilembutkan
dunia dirasakan gelap..
cisss...aku terngorat bapok rupanya...

tanpa menadang kiri kanan hashim meluru laju ke arah motornya.
'awek' seksi mula terjerit2 parau memangil hashim

dengan gaya rempit sejati hashim memecut laju motornya
meninggalkan 'awek' seksi terbatuk2 menyedut asap motor honda cupnya..

*** idea dikerah dr kepala hotin jellymerah sendiri...

kisah tentang guru

cikgu miah memandang satu persatu muka anak2 muridnya yg seramai 30 org itu.. masing2 menundukkan kepala. ada yang jeling menjeling, ada yg cuit mencuit.. hairan betol cikgu miah. selama 12 tahun bertugas sebagai guru inilah kali pertama dia menghadapi situasi seperti ini. 

cikgu miah menjeling formula-formula matematik di papan hitam. kemudia memandang anak2 muridnya dengan penuh tanda tanya. pelik. soalan sesenang itu tidak dapat dijawab oleh mereka. bukan susah pun. malu agaknya. cikgu miah tersengih.

hawa itu sudah tiada. dia juga boleh bernapas riang. kelas tingkatan dua itu masih lg sunyi sepi dan hanya terdengar bunyi pusaran kipas. jam mula menghampiri 12 tgh hari. sebentar lg kelas akan tamat. tetapi cikgu miah masih tak berpuas hati kerana soalan kacang tanahnya masih belum dijawab.

tiba-tiba loceng berbunyi menandakan waktu pelajaran jam itu sudah tamat. cikgu miah mengeluh kecewa. 'baiklah murid2 buah latihan muka surat 80. soalan 1 hingga 10. jumaat hantar kepada saya'

murid2nya bernapas lega. cikgu miah mengemas buku-bukunya. sebelum keluar cikgu miah sempat berpesan 'org yg kentut tadi jangan tak hantar pulak buku latihan tu nnti.' 

'eh mestilah hantar cikgu' ... suasana sepi kembali. cikgu miah tersenyum puas manakala amin hanya menunduk malu. kantoi... cikgu miah keluar tanpa menunggu pelajarnya memberi salam.. senyum memekar di bibirnya. soalan sape yg ketut berbau bangkai itu telah terjawab.

*** jangan makan telur banyak..nnti ketut busuk

Monday, December 27, 2010

malaysia boleh

tahniah ye kepada wira-wira Malaysia yg menjaringkan tiga bijik gol semalam...akak tengok ye..walopon mata dah stim2 jek sbb ngantuk ditambah plak ngan penin2 lalat sbb baru balik kenduri kat felda sungai lui aku gagahkan jugak mata nak tgk bola nih.

fisrt half tu agak boring la tak gol2...aku pon tgk sambil2 membelai bebulu lembut aboo..org nak tgk bole die sebok jek nak bermanja minta dibelai...abah aku panggil die wat derk jek..die nak kat along die jek...

tp ape yek kecoh2 masa 1st half tu...penjaga gol indonesia kene pancaran laser...sape ke yg dok main laser tu...buang masa betol la ko nih..kan tak pasal2 nak kene bincang tengah2 padang tu...dengan ade yg dok main mercunnya...

2nd half tu aku gagahkan jugak nak tgk...tak dapat bg sokongan kat stadium kita bg sokongan depan tv ye dok..abah siap makan nasik lemak kat depan tv lg..mama mula bebel..takot semut la ape la..tp 2nd half tu tak sia2 aku korbankan masa nak tgk bola..hah ko gol pon tiga bijik lagik...syabas mere bete...ilang ngantuk masa gol pertama tu..well ni baru kat stadium bukit jalil...harap2 pasni pasukan kita akan main lg sungguh2 kat indoensia nnti...jangan hampakan akak jelly dan jugak rakyat malaysia...persetankan segala provokasi yg ado..buktikan Malaysia boleh walau dimana kita berasa....Malaysia bolehhhh..!!!


***by the way penjaga gol Malaysia tu ensem la...otograp plissss....!!!!

Saturday, December 25, 2010

ke dapur bersama jellymerah

oh tidak...mama takde..beliau balik kampung...sebelum balik kampung mama tepon dan bertazkirah sebaldi dua..along mama dah masak nasik...nnti balik keje masak la nasik goreng ke buat lauk ke...jangan lupa bg kucing2 makan...bla..bla..bla...aku pon hanya mampu ye...ye..ye.. tak sempat nak sampuk..mama bertazkirah mcm bertih jagung.

disebabkan ari mak aku balik kampung, adik aku ngan sepupu aku yg nama kampungnya doyah atau nama urbannya rue bee, smpai kat kuantan dr kg aku kat perak sana nun...aku haruslah masak..adik aku linda haruslah jawapannya diet..takpon berdetim ngan boiprennya..kan betoi aku kata die berpoya2 ngan kawan2 die kat luor meninggalkan aku terkebil2 memikirkan nak masak ape...sedang aku berpikir dengan serius semasa drive kelisa turbo aku tu...turbo la sangat kan..tiba - tiba aku mendapat idea bernas lg mantoooppp...nasik goreng kampung sudeyyy...sodap jugak tu..

dengan ditemani doyah aku pon mula melakukan aksi untuk memulakan acara masak - memasak. doyah plak katanya nak masak telur bistik ikut resepi gerak hati jek...ampes betol. ikut sedap jek nak campak apa2 yg patot jnji nampak mcm telur bistik.

kene gak setat memasak skang ni..blajo skit2..besok2 takde la aku idang laki aku makan sardin je pulok kan..silap2 dibalingnya aku ngan tin sardin tu plak kang...at least sebagai isteri yg mithali..ehemmm...aku haruslah taw memikat perut suami..masak yg sodap2 gittew...mama pon dah bising2...blajo la masak weeiii...besok2 ko nak bg laki ko makan mende...ohohohoho....



goreng bilis dulu..tak sah nasik goreng kampung takde bilis


bahan-bahan asas untuk nasik goreng kampung haruslah cili api.sapo yg suka pedas meletop-letop bleh la buh byk2 cili api tu..aku ngan doyah mmg pemedas punya org..jd cili api tu dilebihkan untuk menambah kesedapan pada nasik goreng tu...bawang merah yg beso tu sket..aku amik separuh jek, bawang putih seulas, belacan...tumbuk2 kasik lumat..aku suka pakai lesung batu ye..pakai blender tak best la..lumat sgt..kalo bleh takmo la lumat2 sgt..

ayam dan kubis untuk menyedapkan lg rasa

aku dok godek2 dalam gobok peti ais...aiseh..tak jumpe plak kangkung...kalo ada kangkung ni lg meletop-letop nih...aku jumpa kubis nih jek..sawi ade..tp aku tak makan sawi...ngeeehhh.. 


ok panaskan kuali..kita pakai minyak goreng ikan bilis td tu..baru la rasanya meresap masuk kedalam jiwa nasik tu..owh mama kuali mama masuk belog la..


ok masukkan bahan2 yg telah diganyang ditumbuk tadi tu ye..elok jek masuk bahan terus naik baunya..masa ni bersin toksah citer la...mmg menusuk2 ke dalam kalbu..


ok masukkan ayam...boleh jek nak masukkan bahan2 lain sperti udang, sotong, ketam, daging dan sebagainya ye puan-puan..mengikut apa yg puan2 suka ye..takde halangan dari pihak saya ye...ok puan-puan seterusnyaaaa...


gaul2 kan ayam bersama bahan2 dalam kuali supaya mereka lebih mesra dan dapat mengenali diri masing2 ye..supaya mereka dapat bergaul dengan lebih rapat lg



untuk lebih mesra lg kira beramah mesra dengan sos tiram dan juga kicap pekat...barulah korem cukop dan meriah ye...bubuh jangan banyak sgt kang nasik goreng kampung nnti jadi nasik goreng kicap plak...bubuh sesusu sesudu jek untuk kedua2 bahan ni yek..

masukkan sayur kubis kaco lebeh kurang


ok lepas bahan2 kita dah bermesra antara satu sama lain..kita bubuh nasik dingin yang telah dimasak oleh mama pagi tadik...wajibla nasik dingin nasik panas tak sodap wat nasik goreng..lepas buh nasik kita godek2 nasik tu kasi rata..semua nasik tu mestilah bercampur rata  ngan bahan2 tumis itu td supaya nasik2 lain tidak berkecil hati dan merasa dipinggirkan kerana mereka tidak disaluti dengan bahan-bahan tumis tu tadi...tak baik tawww..



isk budak ni sebok jek org nak masak di kehulu kehilir nak makan..aku dh bg ayam rebus pon bising lg nak makan...tak bleh la sayang oiii..nasik goreng makanan manusia...kamu pegi men jauh2..kang perpijak plak kang...

ni sekor lagi...tp seb baik la dok menung tepi pintu jek


setelah memberikan nasihat sepatah dua kata kepada baby kucing aku tu..aku menyambung semula masakan yang tergendala sebentar tadi..untuk menambahkan kesedapan rasa nasik goreng itu kita tambahkan sedikit lada sulah atau lada hitam...kat umah saya byk stok black pepper yg diseludup keluar dari mekdi...bukan takde lada hitam lain...saje gatal nak pakai mekdi punya..barulah terasa prosperity gitu...maafkan saya mekdi kerana membawa pulang peppers yg byk..kalo tak saya yg makan sapo lagik ye dak...dr membazir baik saya amik bawak balik (alasan ni kukuh tak...?)


eh dah siap...tulah die nasik goreng kampung yang enak dan sedap...haruslah tambah enak dan sedap kan sbb mmg terbukti enak dan sodap pong..(seronok kan puji diri sendiri)


ok selepas itu kita taburkan ikan bilis yg digoreng tadi kedalam nasik goreng kampung enak ni (nak jugak letak enak)...mmg pedas kebabom lah...tgk la brapa byk aku bubuh cili padi..peh hingga mengelap peluh...


nasik goreng dihidang bersama telur bistik resepi ikut gerak hati doyah...sedap jugak..nak gak ke cara2 memasaknya..tak payah lah sebb ni doyah yg masak..motip nak letak resepi org lain...eheheh...nnti ye lain kali kita bg resepi telur bistik suka suki doyah nih..

***motip je kan letak entry memasak

sekian dari saya jellymerah, bakal surirumah...miahahaha...

Friday, December 24, 2010

azam nekad...errr...boleh ke?



sapa sinik udah listkan azam taun baru 2011..sila angkat kibod...yeah..bagusssssss....aku jek takdo azam lagik...eh...ade..ade...taun depan saya mau kaweng....saya mesti mau...err..itu dikira azam ke..ngehh...ngehhh...itu kalo udah sampai seru saya...insyaAllah...ok kita tutup azam gatal mengenyam ni dulu..kita citer pasal azam nekad dan tekad..


tiap2 taun aku berzikir nak ubah perangai aku yg satu nih...tp tulah takde kekuatan..kurangkan berat badan ye jugak..tp tak kuncup2 jugak..sape suh mama saya masak shedap..dan sape suruh mee sup kat stadium darul makmur shedap jugak..kan dah terbantut hajat nak kuncupkan perut supaya ramping dan menawan bagaikan biola...


pagai aku yg buruk ni adalah dtg lambat ke opis...wahhh...syok ko ye..mcm la tu opis bapak ko punya kan ikut suka ko nak masok cepat ke lambat...aku penah kine marah masa pg interviu kat satu firm ni sbb dtg lambat..alaaaa...seploh menet je...intebiu la org lain duluk...tp rerupanya yg lain2 tu dh siap intebiu dah..owner tu pon dah siap2 nak balik dah...awal2 jek dah kene sound..awak lewat..dr sikap awak ni saya dah tau dah awak ni mcm mana...eleehhh...


so azam aku taun baru 2011 adalah mau smpai awal ke opis paling lewat pon seploh menet..tgk...tgk...ado jugak yg paling lewat..patotnya azam aku adalah..sebelum lima menet ke pukol lapan pagi saya sudah terpacak depan opis...selalunya aku lewat dasyat gak...paling lewat dlm 40 menet gitu...mcm rumah jauh jek...mcm dah ade anak2 jek kan..org lain yg ade anak ramai nak siapkan pg sekolah nak anto nursery bleh jek kan dtg opis awal...


apa yg aku buat sampai lewat ke opis..? banyak taw alasan...aku bersiram dah la amik masa yg lama..sejuk mcam mana pon aku mesti mandi dlm jangka masa yg agak lama...pas mandi kita menung2 dulu...belek2 apa yg patot..owh tgk jam...dah lewat..amik baju pakai...pakai bedak skit takmo kasik pucat sgt..pakai tudung..isk tudung ni wat perangai plak..belek..belek..belek...eh senget la tudung...belek..belek...ok siap...owhhhh dah lewat cepat2 capai handbag turun bawah...owh naik balik henpon tertinggal...bukak kunci..owh lupa belum kiss aboo dulu..cari2...owh aboo takde amik angin kat luar..lenggang kangkung pg kete..idopkan enjin menung dulu...woiii ko dah lewat la cepat la jalannn...dah jalan kita kene tunggu traffik light plak..sepanjang aku nk pg keje aku kene lalu berapa byk traffic light..nak2 kene tiap tarffik light tu merah semedang...ada gak alasan nape saye selalu lambat..bukan salah saya, salah traffik light...ahahaha...sampai opsi wat muka toya tak bersalah...ngeeee...


sebagai pemegang rekod yg selalu ditegur kerana lambat..saya ingin berazam yg saya akan cuba sedaya upaya untuk dtg awal seperti mana saya mula2 masuk keje dimana saya sgt skema dtg awal jd pak pacak tgu opis dibukak..mujur opis tak payah nak punch card..kalo tak mesti tiap2 taun merah jek...


owh untuk mendisiplinkan diri saya supaya sokmo datang awal adalah dengan mengugut saya melalui punch card kedatangan...oleh itu gomen jgn lupe ye hire saya keje gomen...sure saya bleh menjadikan azam saya ini satu realiti...jangan risau walaupun begitu saya adalah pekerja yg berdedikasi...saya juga berharap supaya saya dapat keje gomen..hehehe...


berusahalah jelly...aja aja fighting...


anda diluar sana dilarang keras untuk mengikuti jejak langkah saya...segala akibat harus ditanggung sendiri..


the end

Thursday, December 23, 2010

Dilenyek,ditumbuk,dibakar sehingga cantik!

cerita ni ai cedok dr isuhangat...kredit kepada tuan tanah


Sepasang suami-isteri dari JB hendak membeli tembikar di kedai cendermata di Perak untuk dibuat buah tangan kepada kawan-kawan. Kemudian mata mereka tertumpu kepada sebuah tembikar yang cantik. “Yang tu cantik bang” kata isterinya kepada suaminya. “Yap memang betul, yang ini yang tercantik dalam kedai ni.” ujar suaminya.
Semasa mereka membelek-belek, tiba-tiba tembikar tersebut bersuara “Terima kasih kerana memberi perhatian….

Untuk pengetahuan tuan-puan dulu saya tak cantik langsung. Sebelum menjadi tembikar yang dikagumi, aku hanyalah selonggok tanah liat yang tidak berguna.
Namun suatu hari ada seseorang yang tangannya yang kotor, melemparkan aku ke sebuah benda yang berpusing.

Kemudian dia memutar-mutarkan aku hingga aku menjadi pening. Stop ! Stop ! Aku menjerit, tetapi orang itu berkata “belum !” lalu dia mula melenyek dan menumbuk aku berulang-ulang kali. Stop! Stop ! aku menjerit lagi. Tapi orang ini masih saja menumbukku, tanpa menghiraukan teriakanku. Bahkan lebih teruk lagi dia memasukkan aku ke dalam tempat pembakaran yang panas. Panas! Panas ! Aku menjerit semakin kuat. Stop ! Cukup ! Teriakku lagi. Tapi orang itu berkata “belum !”
Akhirnya ia mengangkat aku dari tempat yang panas itu dan membiarkan aku sampai sejuk. Aku ingatkan, selesailah penderitaanku. Tetapi rupanya belum, setelah sejuk aku diberikan kepada seorang wanita muda dan dan dia mewarnakan aku. Asapnya begitu busuk dan melemaskan. Stop ! Stop ! Aku berteriak.
Wanita itu berkata “belum !” Lalu ia memberikan aku kepada seorang pemuda dan ia memasukkan aku lagi ke tempat pembakaran yang lebih panas dari tadi! Tolong ! Hentikan penyiksaan ini ! Sambil menangis aku menjerit sekuat-kuatnya. Tapi orang ini tidak peduli dengan jeritanku. Dia terus membakarku. Setelah puas “menyiksaku” kini aku dibiarkan sejuk.
Setelah aku betul-betul sejuk, seorang wanita cantik mengangkatku dan meletakkan aku dalam almari kaca. Aku melihat diriku. Aku terkejut sekali. Aku hampir tidak percaya, kerana di hadapanku berdiri sebuah tembikar yang begitu cantik. Semua kesakitan dan penderitaanku yang lalu menjadi hilang tatkala aku melihat diri aku.
Sahabat, dalam kehidupan ini adakalanya kita seperti disuruh berlari, ada kalanya kita seperti dihimpit masalah-masalah kehidupan. Tapi sedarkah kita bahawa pengalaman-pengalaman dilenyek,ditumbuk,dibakar tadi kemungkinan merupakan cara Allah untuk membuat kita kuat. Hingga cita-cita kita tercapai.
Memang pada semasa itu amat memedih dan menyiksakan. Sakit, penuh penderitaan, dan banyak peluh dan air mata. Tetapi inilah satu-satunya cara untuk mengubah kita supaya menjadi cantik dan memancarkan kemuliaan.
“Sahabat, anggaplah sebagai suatu kebahagiaan, apabila kamu jatuh ke dalam berbagai cobaan, sebab anda tahu bahawa ujian terhadap kita menghasilkan kekuatan. Dan biarkanlah kekekuatan dan ketekunan itu menjadi semakin matang supaya anda menjadi sempurna dan kuat dan semakin sedikit kekurangan.”
Apabila kita sedang menghadapi ujian hidup, jangan putus asa, kecil hati dan sebagainya kerana akhir dari apa yang sedang anda hadapi adalah kenyataan bahawa anda lebih baik, dan makin cantik dalam kehidupan ini.

105:100 lelaki sudey ramai kini

bace tak paper pg td...aku baca kosmo online...penduduk malaysia skang dh mencapai 27,565,821 penduduk...perghhh...ramainyaaaaa...jumlah ini adalah menurut laporan banci penduduk dan perumahan malaysia...cer bayangkan kalo kita generate penduduk hingga tahun 2020...perghhh brapa ramai plak lg pertambahan penduduk....mungkin kadar kelahiran menurun atau semakin meningkat...?

kerja aku ni pon ada gak berkait-kait ngan unjuran penduduk...tp bukan seluruh malaysia la...ade negeri ade daerah...korang ingt banci ni tak penting ke...penting tu...sbb tu kerajaan amat memerlukan kerjasama korang semua dlm menjayakan kempen banci aritu...mcm2 aku baca kene kejor dek anjing la..kene maki2 la...oii..benci ni penting la..ok salah satu keperluan banci ni kalo ikut skop keje aku adalah untuk kita wat unjuran..atau perkiraan pembangunan pada masa akan dtg..contohnya 10 tahun akan dtg..kita nak agih-agihkan pembangunan terutamanya kemudahan infrastruktur dan jugak kemudahan awam..unjuran perumahan..perniagaan dan sebagainya...ingat banci tu suka2 jek..kita nak tgk jugak jumlah tenaga kerja pada masa kini...adakah penawaran melebihi permintaan? atau sebaliknya..apa resolusi untuk memastikan penawaran dpt menampung permintaan.. pastu ada unjuran yg akan dibuat untuk tgk penawaran pekerjaan pada masa hadapan untuk penduduk umur boleh kerja pada masa hadapan...aku masa banci tu awal2 aku pesan kat mak aku bg kerjasama..kalo dorang tunjuk kad banci tu bg lah kerjasama...kalo org jual kerepak mak aku bleh kerjasama takkan la org banci tak boleh kan...ngehhhh...

tp kadar lelaki jugak dah melebihi wanita skang...105:100..walaupun lebih 5 jek tp dikira lebih jugak..kan...kan...tp kalo ditengok2 kat IPTA nape la ramai kaum hawa dari kaum adam..aku ada alasan sendiri...bukan alasan mcm..ala....org lelaki ramai kat jail, pusat serenti...jangannnnn...tak baik ckp macam tu...lelaki ni kadang2 tak payah belajo tinggi melangit...dorang ni kan dah dianugerahkan dengan kekuatan fizikal..apa yg dorang perlukan adalah kemahiran, mereka more on practical bukan bergantung pada teori semata2..tak percaya? contohnya la ek sepupu aku...masa kecik2 godek2 beskal...beso sket godek2 motor...abih spm amik kursus automotif..skang dh jd mekanik..skang dh bleh godek2 kete, lori..kapal terbang jek blum...seseorang tu boleh berjaya bukan hanya disebabkan pelajaran yg tinggi kdg pelajaran itu perlu dr pengalaman dan dr situ mereka mempunyai kemahiran...tp aku bukan menentang pendidikan tinggi..oh..tidak..sbb saya pon salah seorg lulusan IPTA..

tak semestinya lelaki kurang kat ipta tu bukan sbb mereka malas ke...tak pandai ke..adakah jumlah wanita yg ramai hanya dikira dr ipta...mcm mana pulak pusat2 kemahiran..ramai lelaki kan...jd ni pendapat aku la..korang tak setuju takpe..korang mungkin ada pemikiran lain...abaikan persepsi yg negatif..bg aku la lelaki banyak menggunakan praktikal dr teoritikal...tp aku akui gak la pompuan skang pon byk jugak di sektor kemahiran...kalo tak takkan sepupu aku bleh amik elektrik..siap lampu kat umah aku pon dia yg betolkan wirenya...zaman skang lelaki dan perempuan sama2 berusaha untuk memajukan diri..zaman skang ni untuk hidup kita kena berusaha keras...supaya kita dapat harungi pembangunan yg semakin hari semakin membangun..supaya kita dpt mengejar pembangunan itu...bukan pembangunan yg kejar kita..


ok lah malas dah aku nak membebel..bebelan aku ni merujuk pendapat aku sendiri...korang mungkin ada cara korang sendiri...tp apa2 pun nisbah lelaki skang lg tinggi dr wanita...walla

Monday, December 20, 2010

azam yang tidak tercapai



sebelum kita citer pasal azam tahun baru...kita citer dulu pasal azam yang dulu2 smpai skang masih tak kecapaian...korang mesti ada kan azam2 tahun baru yg berkobar2 dilistkan pada ujung tahun...and korang berharap agar dapat dicapai kan...ade yg dapat dicapai..ade yg kene postpone..ade smpai skang pon tak jadik2 jugak azam korang tu..


aku pada mulanya azam ni aku jdkan cita-cita...bila dah jadi cita2 barulah kira berazam untuk realisasikan cita-cita tu...tp nmpak gayanya cita2 tu ngan azam2 aku ku mungkin aku akan terus lupakan...udah nak masok 2011..aku target 2010..tp tak tercapai jugak..aku kene lupakan azam aku tu..aku nak pokes pada benda yg lain plak..ade gak azam taun 2010 yg akan jadik 2011...ngehhh...insyaAllah.


ok berbalik pada cita2 aku tu...mmg tak bleh nak direalisasikan...susah..banyak halangan...kekangan masa, masalah kewangan, macam2 masalah...bukan tak ditarget..tp masalah aku paling besar adalah PEMBIAYAAN...gaji tak seberapa...tak dan nak simpan pon every month...cukop2 makan la kata org...takkan aku nak nyusahkan bapak aku plak kan..apa cita2 aku tu...biorlah rahsia..aku pon malas nak ingt..bila aku tgk ada kawan2 yg lain dpt capai ape yg aku cita2kan aku jeles...mereka sangat bernaseb baik..tiba2 aku terpikir bestnya kalo byk duit...mungkin skang aku dapat pg pada peringkat yg lebih tinggi..tp takpelah udah takdok rezeki...mungkin rezeki aku pada menda yg lain...


tp azam tu kadang2 tak semstinya akan tercapai kan...mula2 jek berkobar2 pastu ampeh..sbb tu aku kadang2 tak suka berazam2 nih...buat kecewa jek kalo tak dapat kan..well..azam aku yg satu tu aku akan lupakan untuk selama-lamanya...byebye azam yg aku cita2kan sejak 3 tahun yg dulu...mungkin kalo ade rezeki ade la..kalo tak biorlah anak2 aku plak yg realisasikan impian aku ni...insyaAllah...dengan adanya azam barulah kita ada target dalam idop..kita tahu arah tuju kita..walaupon tak semstinya tercapai...sbb idop tanpa mimpi dan impian adalah kosong semata2...cewahhh...bersasterama plak aku...


ok..nnti nest..kita listkan azam tahun baru kita ye...

Sunday, December 19, 2010

hantu kak limah balik rumah

smlam ptg kuor ngan buah ati tersayang cadang nak tengok movie. aku ni dr citer ngangkung ari tu dah aku ajak die tgk..tp asik bz jek kitaorg nih...takdok rezeki la aku nak tengok ngangkung yg katanya kelako tu. tp seb bek ade citer hantu kak limah balik rumah nih. aku tgk posternya dah lama...mmg plan nak ajak tunang aku Mr.J tengok. smlam baru la kami berdua berkesempatan tengok cite arahan mamat khalid tu.


masa nak beli tiket tu...ko.. selling fast tu...nak tgk kol 6.10 punya. aku cek kat ECM takdok plak cite nih pastu aku cek kat megamall kuantan ado..aku suka tgk kat ecm maklumlah wayang masih baru..kerusi selesa, ekon sejuk...kiranya gsc kat ecm tu oklah..kalo kat megamall ni dah buruk sket..yelah dah lama...tp disebabkan cite ni takde kat ecm nak wat camno...

masa aku beli tiket tu dah nak full la plak...kusi depan jek yg ade...kalo nak tgk tayangan seterusnya tu pukol 8.10 dah lewat sgt tu..lgpon aku tataw nak pg mana...lgpon dh lewat kang wayang abih kol brapa...nak tak nak aku amik la jugak sit depan...

masa nak beli tiket ni...nak tgu intenet gsc ni lembab nak beroperasi aku terdengar la bualan si anak ngan bapak masa kat blakang ni berborak...anaknya kata 'nak tgk aku masih dara la'..bapaknya kata plak..'ko nak tgk..ko tgk sorang...abah ngan adik nak tgk hantu kak limah'...anaknya gelak2 je..bapaknya sambung..'ko budak2 tak boleh tgk cite mcm ni...ni bukan untuk budak2'...bagus bapaknya...yelah dah tgk posternya pompuan kemain seksi lg..pastu tajuk die...wuii tak hengat...manalah bapak ko tak bagi ye dik...ko tgk jek antu kak limah tu...tgk abg awie...seksi gak..huhuhu...

aku mmg sakit2 tengkuk la tgk wayang smlam...dah la dok depan sekalik nak kene dongak plak tgk skrinnya...family kat blakang aku plak choii betol la bisingnya...bg ulasan setiap scene...kalo nak tgk cite smbil bersembang tgk kat umah la..beli dvd tgk..pastu ko nak komen ko komen...tp takpalah..setiap org ada ragmnya kan..tp smlam panggung mmg penuh la...gamat ngan suara ketawa.

citanya plak tak bleh blah...kiranya setiap org bleh bawak watak dengan baik...lawaknya agak menjadi jugak walaupon ada scene yg boring2 dan tak logik mcm masa awie dok nyanyi lagu cinta kristal tu..tetiba jek ade band pakai ala2 vampire bagai..

gambo amik kat pacit gugel

ni antara scene yg aku suka la..dlm kecoh2 nak bakor umah kak limah sekalik amik ko kat limah dok sebelah..mencicit ko larik..kesian yg gemok ni la apatah namanya...siap kene pelok lg ngan antu kak limah...pastu paling lawak bg aku masa si abi hurairah lakonan johan raja lawak masa buang air beso...mencicit larik sbb kak limah ado dlm jamban sekalik...tak sempat nak pakai seluor..pakai tudung saji jek...mmg kelako la..sakit perot aku gelak.

keseluruhan citer ni kira ok la untuk lawak yang ringan dan santai..aku pon bosan gak balek2 tgk citer lawan2, fiksyen2 nih..sekali sekala apa salahnya kembali ke lumrah alam tgk cite melayu tipikal...dh la tgh tensen kan..kalo dok pikir masalah tak guna jugak..ape kata rehatkan otak ngan beriadah ngan org tersayang sambil2 tgk movie mcm nih...ilang jugak gundah gulana...kiranya tak rugilah duit tunang aku beli tiket nak tgk movie nih...ngeeeehhhh