Saturday, February 26, 2011

give signal la weiiii

nih kali ni nak citer pasal kesedaran sivik ketika memandu....bukan untuk kamu-kamu sahaja tapi untuk diri saya senirik. salah satu kesedaran sivik ketika memandu adalah dengan MEMBERI SIGNAL ketika kamu mahu membelokkan kenderaan kamu. ngerti tu....give signal la weiii...


apa fungsi signal kereta kamu-kamu semua. kegunaan benda alah tu tak sama mcm lampu liplap dihari raya. sbb signal itu bukan lampu hiasan. signal tu ade fungsinya untuk memberitahu kenderaan depan belakang kiri kanan mengenai kamu yang akak membelokkan kenderaan kamu, mahu memotong dan sebagainya. bukan perodua, proton, mercedes, honda, toyota, suzuki, saje2 suke2 letak lampu signal itu di motor, kereta, van, lori, bulldozer dan lain2 kenderaan sebagai lampu merah yang cantik dan sesuai untuk digunakan sebagai hiasan kenderaan anda.


satu lagi jangan salah guna pulak signal tu. sebagai contohnya aku yang tengah tunggu kereta clear di simpang tiga untuk cross ke jalan yg bertentangan. saya lihat di kiri takdok kenderaan, disebelah kanan sade kereta bg signal seolah2 nak masuk simpang di mana kereta saya berada disitu. dengan naluri yang ade msti la saya nak cross jek kan dah ko nak masuk simpang...alih2 ko straight jek sedangkan ko bg signal...kan buleh berlaku pelanggaran akibat salam paham yang terjadi kepada saya. dua2 pon salah, sorang bg signal ikut suka, sorang la tak menyempat nak cross...


sesetengah pemandu plak suke ati pankreas die masuk membelok kenderaan tanpa bg signal. kenderaan yg belakang msti la tataw sbb dah ko tak bg signal...tak pepasal org belakang terkejut dan membreak secara mendadak serta memaki-maki kamu yg sangatlah malas nak bg signal.


jd signal adelah penting. kadang kesian dgn penunggang motosikal. mereka selalu berada di kiri atau kanan anda...jangan pakai belok ikut sedap ko aje tanpa memikirkan mereka ini. ini kerana mereka selalu berada dlm blind spot. kdg2 kita tak perasan motor2 ni...dh tak pepasal jadi kejadian yang tidak diigini.


pesanan aku :


bg signal kalo nak membelok/memotong kenderaan,


jangan main2 ngan signal simpang ade 2 3 tp dh bg signal awal2 padahal simpang ko nak masuk depan lg.


signal bukan lampu hiasan.


so give signal la weiii...No comments:

Post a Comment

aku menulis korang mengomen...!!!